Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Οι αμερικανικές εκλογές και τα ανοιχτά θέματα της φαρμακοβιομηχανίας

Blog

Οι αμερικανικές εκλογές και τα ανοιχτά θέματα της φαρμακοβιομηχανίας

Οι αμερικανικές εκλογές και κυρίως οι τεράστιες διαφορές απόψεων μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπικάνων έχουν διχάσει την Αμερική σε τέτοιο βαθμό, που πλέον υπάρχουν μεγαλύτερες ανησυχίες για την επόμενη μέρα των εκλογών, ασχέτως του προσώπου που θα εκλεγεί. Μέσα στο κλίμα αυτό, η φαρμακοβιομηχανία έχει τα δικά της ανοικτά θέματα και έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, καθώς σε ένα τουλάχιστον κομβικό ζήτημα, και οι δύο μονομάχοι έχουν την ίδια άποψη: στο ζήτημα των τιμών των φαρμάκων. Και ο Τραμπ και η Χάρις έχουν δηλώσει ότι θα μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ και μάλιστα από την πρώτη μέρα της εκλογής τους. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, λίγο πριν την αποχώρησή του, κατάφερε να περάσει τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, που είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, παρότι ούτε ένας ρεπουμπλικανός γερουσιαστής δεν ψήφισε αυτό το νομοσχέδιο. ι στη Γερουσία των ΗΠΑ υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο συνεχίζονται μέχρι σήμερα, καθώς η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι βάλλει εναντίον της καινοτομίας, θέση που εξέφρασαν και οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει το δικό του παρελθόν με τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς κανένας δεν ξεχνά το 2017 όταν αναφέρθηκε στη φαρμακοβιομηχανία ως αυτή που έχει δόγμα «πώς θα σκοτώσετε και θα τη γλυτώσετε».

Στη συνέχεια και αφού πέρασε στην πρώτη του θητεία αρκετά προβλήματα με τις δικές του πρωτοβουλίες για τη μείωση των τιμών, σε δεύτερη φάση πέρασε μέτρα ενίσχυσης της  διαφάνειας και της μείωσης των φαινομένων αιφνιδιασμών στην τιμολόγηση. Το σχέδιό του για μείωση των τιμών των φαρμάκων ήταν να επιλεγούν 50 αποζημιούμενα φάρμακα και οι τιμές τους να συνδεθούν με τις αποζημιώσεις που δίνονται σε ένα «καλάθι» με πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Αυτό το σχέδιο δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί.

Τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι ο Τραμπ θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, εάν εκλεγεί, όμως υπάρχει σχεδόν βεβαιότητα ότι η Χάρις θα ακολουθήσει την πορεία του Μπάιντεν σχετικά με το φάρμακο, εάν εκλεγεί. Το πλέον πιθανό είναι ότι θα επεκτείνει το έργο του Μπάιντεν και να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για μείωση των τιμών σε μεγάλο αριθμό φαρμάκων, ώστε  τα φάρμακα να είναι προσβάσιμα σε όλους τους Αμερικανούς.

Ο στόχος είναι να μειώνεται η τιμή σε 20 φάρμακα ετησίως μέχρι το 2029.

Όσον αφορά τους ευρύτερους σχεδιασμούς για την υγεία, ο Τραμπ έχει αναθέσει προληπτικά το έργο στον Robert F. Kennedy Jr, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για τη ρητορική και τις συνωμοσίες του κατά των εμβολίων και μάλιστα αποκλείστηκε προσωρινά από το Instagram το 2021 για διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια COVID-19. Σε μια πρόσφατη συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι, εάν εκλεγεί, θα χρίσει στον Kennedy αρμόδιο για να «καθαρίσει το τοπίο» στην υγεία και στο φάρμακο. Εάν εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις, ο FDA θα λειτουργεί όπως επί Μπάιντεν, με ανεξαρτησία και χωρίς κυβερνητικές «παρεμβολές».

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης