Είναι δεδομένο πλέον ότι οι φαρμακοποιοί, ειδικά μετά την πανδημία, βρίσκονται σ’ ένα δρόμο αναζήτησης ενός νέου ρόλου μέσα στα εθνικά συστήματα υγείας που ήδη απέχει πολύ από το να βρίσκονται πίσω από έναν πάγκο για να δίνουν φάρμακα.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, τόσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα την ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και το Πρόγραμμα «Πρόληψη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου», στις 24 Οκτωβρίου όσο και από το βήμα του συνεδρίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης PharmaPoint που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Οκτωβρίου αναφέρθηκε στο ρόλο των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τονίζοντας ότι αναπροσδιορίζεται και αναβαθμίζεται σημειώνοντας παράλληλα ότι πέρα από τις υπηρεσίες που ήδη έχουν αναγνωριστεί από την πολιτεία και ήδη παρέχονται από τα φαρμακεία, έρχονται κι άλλες.
Ο κλάδος φαίνεται πως όχι μόνο επιδιώκει αλλά κι έχει αγκαλιάσει τις υπηρεσίες που του έχουν δοθεί σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την πραγματικότητα και τα στοιχεία πλέον να φωνάζουν για το πόσο σωστή ήταν η στροφή που πραγματοποιείται πλέον και στη χώρα μας, όπως εδώ και χρόνια γινόταν σε άλλες χώρες σε ό,τι αφορά το ρόλο των φαρμακοποιών.
Όπως ανέφερε ο Δρ. Ανδρέας Βίτσος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην PGEU, αυτό το ευρωπαϊκό επιστημονικό όργανο των φαρμακοποιών οραματίζεται τα σύγχρονα φαρμακεία ως κέντρα προαγωγής της δημόσιας υγείας, με υπηρεσίες που, πέραν του εμβολιασμού, περιλαμβάνου δράσεις πρόληψης του καρκίνου καθώς και άλλες υπηρεσίες προληπτικής αγωγής υγείας τονίζοντας ότι οι ανάγκες των ασθενών και των συστημάτων υγείας είναι αυτές που θα οδηγήσουν στο μετασχηματισμό των φαρμακείων Πανευρωπαϊκά.
Αυτόν τον μετασχηματισμό φαίνεται να παρακολουθεί στενά η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) η οποία ανέπτυξε ένα εργαλείο για τους φαρμακευτικούς οργανισμούς για τη μέτρηση της προόδου της θέσης του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (PHC).
Η ομοσπονδία κυκλοφόρησε αυτόν τον νέο πόρο στις 25 Οκτωβρίου, στην έκτη επέτειο από τη Διακήρυξη της Αστάνα, η οποία υπογράφηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το 2018. Το εργαλείο FIP PHC αποτελείται από 27 δείκτες που παρουσιάζονται σε ένα ερωτηματολόγιο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φαρμακευτικές οργανώσεις για τον εαυτό τους-να αξιολογήσουν την κατάσταση της ΠΦΥ στη χώρα τους. Με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, ο οργανισμός λαμβάνει βαθμολογία προόδου PHC και συστάσεις που σχετίζονται με το FIP PHC.
Η CEO της FIP, Catherine Duggan ανέφερε τα εξής σε σχέση με αυτήν την πρωτοβουλία: «Ενθαρρύνουμε τις οργανώσεις-μέλη μας να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο για να αξιολογήσουν την πολιτική, την πρακτική και την πρόοδο στις χώρες τους, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την πρόοδο του επαγγέλματός μας σε αυτόν τον σημαντικό τομέα. Η ισχυρότερη ΠΦΥ θα υποστηρίξει και θα υποστηρίξει την καθολική κάλυψη υγείας. Η αξιολόγηση της προόδου της ΠΦΥ είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό κενών και την αντιμετώπιση των ανεκπλήρωτων αναγκών, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, από τη σκοπιά του φαρμακείου».
Αποκτήστε πρόσβαση στο εργαλείο αυτοαξιολόγησης εδώ.
Πηγή: dailypharmanews.gr