Από τα Φαρμακεία έχουν διανεμηθεί δωρεάν 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό.
Από το σύνολο των εμβολιασμών 382.000 πραγματοποιήθηκαν χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ 241.000 έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς. Από τους εμβολιασμούς αυτούς, οι 150.000 έχουν διενεργηθεί από φαρμακοποιούς και 850 από ιατρούς, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Ειδικότερα για το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν ήδη σταλεί από τους 3.000.000. τα 1.400.000 sms. Οι δικαιούχοι έλαβαν τα self tests από τα φαρμακεία 130.000 και ήδη εντοπίστηκε ότι χρήζουν περαιτέρω εξέτασης 1.000, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου του ΠΦΣ με θέμα «Ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και το Πρόγραμμα «Πρόληψη για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου». Όπως τόνισε , ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, ο ρόλος των φαρμακείων αναπροσδιορίζεται και αναβαθμίζεται. Από την μεριά του, ο καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας, Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε στάθηκε στην συμβολή τω φαρμακείων και των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επίσης, ο καθηγητής υπενθύμισε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Επιδίωξη είναι η προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Ακόμη ο κ. Παπαπετρόπουλος ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση. Ωστόσο, η Ελλάδα υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.
Με αναφορά στην εμπειρία της πανδημίας ο ∆ρ Ανδρέας Βίτσος, Πρόεδρος ∆.Σ. του Φ.Σ. Ζακύνθου, Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην PGEU, υπογράμμισε στα λεγόμενά του τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα φαρμακεία, με τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες πρόληψης. Στην Ευρώπη, ήδη σε περισσότερες από 15 χώρες, τα ιδιωτικά φαρμακεία παρέχουν υπηρεσίες εμβολιασμού ενηλίκων, συμβάλλοντας στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στη μείωση της διστακτικότητας στον εμβολιασμό.
Όπως τόνισε ο Δρ Βίτσος το PGEU -το ευρωπαϊκό επιστημονικό όργανο των φαρμακοποιών- εξάλλου, οραματίζεται τα σύγχρονα φαρμακεία ως κέντρα προαγωγής της δημόσιας υγείας, με υπηρεσίες που, πέραν του εμβολιασμού, περιλαμβάνουν δράσεις πρόληψης του καρκίνου καθώς και άλλες υπηρεσίες προληπτικής αγωγής υγείας. Οι ανάγκες των ασθενών και των συστημάτων υγείας είναι αυτές που θα οδηγήσουν στο μετασχηματισμό των φαρμακείων Πανευρωπαϊκά.
Πρόγραμμα Πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου
Έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιοους φορείς τα τεστ FIT (Fecal Immunochemical Test ή τεστ ανοσοχημικού ελέγχου κοπράνων) που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία, πάνω από 90%. Αυτή η ευαισθησία επιτρέπει τη διάγνωση πρώιμων σταδίων καρκίνου και πολύποδων, μειώνοντας τις πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Οι δικαιούχοι μπορούν σε διάστημα 4 μηνών από τη λήψη του ενημερωτικού μηνύματος, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ένα κιτ FIT από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με τη χρήση του Α.Μ.Κ.Α. τους. Η εξέταση γίνεται στο σπίτι, συλλέγοντας ένα μικρό δείγμα κοπράνων για ανάλυση. Ο πολίτης θα ενημερώνει το φαρμακείο από το οποίο προμηθεύτηκε το τεστ, για το αποτέλεσμά του. Εφόσον είναι θετικό καταχωρείται στο φαρμακείο, ενώ σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται άπαξ ένα επιπλέον δωρεάν self-test.
Σε περίπτωση καταχώρησης θετικού αποτελέσματος παρέχεται στον πολίτη η δυνατότητα δωρεάν επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση εντός δύο μηνών. Εάν κριθεί απαραίτητο, παραπέμπεται για διαγνωστική κολονοσκόπηση, κατά την οποία είναι δυνατόν να αφαιρεθούν οι πολύποδες ή να ληφθούν δείγματα για βιοψία.
Η εκτέλεση του τεστ
Οι πολίτες πρέπει να συλλέξουν κόπρανα, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με νερό ή ούρα, χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο κιτ. Το δείγμα πρέπει να ληφθεί από πέντε διαφορετικά σημεία, ώστε να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της ανάλυσης. Το δείγμα αναμιγνύεται με το διάλυμα του κιτ και τοποθετούνται λίγες σταγόνες στη συσκευή εξέτασης. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε λίγα λεπτά: ένα θετικό αποτέλεσμα υποδεικνύει την παρουσία αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση.
Πηγή: virus.com.gr