Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Ετοιμάζονται τα νέα σημειώματα για το clawback στα φάρμακα για το Β εξάμηνο του 2023 – Οι ελαφρύνσεις και οι διορθώσεις

Blog

Ετοιμάζονται τα νέα σημειώματα για το clawback στα φάρμακα για το Β εξάμηνο του 2023 – Οι ελαφρύνσεις και οι διορθώσεις

Μετά το εξωφρενικό clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα που άγγιξε το 83%, ετοιμάζονται ήδη τα νέα σημειώματα για τις αντίστοιχες εκπτώσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η ΕΚΑΠΥ έχει ξεκινήσει ήδη να μελετά και να υπολογίζει όλα τα στοιχεία, ώστε να προκύψει το ποσοστό της επιστροφής για τα φάρμακα που διατέθηκαν στα νοσοκομεία τους τελευταίους 6 μήνες της περσινής χρονιάς.

Ωστόσο τα στελέχη της ΕΚΑΠΥ αναμένουν τις ρυθμίσεις του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τα φτηνά φάρμακα κάτω των 30€, πριν προχωρήσουν στην οριστικοποίηση των σημειωμάτων που θα αποστείλουν στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Με βάση τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου υγείας στο HealthReport.gr, τις επόμενες 20 ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι ρυθμίσεις για τα φάρμακα των νοσοκομείων από τον υπουργό Υγείας, συνεπώς θα έχουν οριστικοποιηθεί και τα σημειώματα για το clawback του δευτέρου εξαμήνου του 2023.

Μάλιστα με βάση τους υπολογισμούς τους, μετά τις 5 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων στις φαρμακευτικές εταιρείες με τα ποσοστά της υποχρεωτικής επιστροφής που θα αντιστοιχούν στους συγκεκριμένους μήνες.

Για αυτό και τις επόμενες ημέρες ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να προωθήσει τη διάταξη στη βουλή ώστε να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του clawback για όσα φάρμακα πωλούνται κάτω από 30€ και διατίθενται στα νοσοκομεία.

Πληροφορίες του HealthReport.gr τονίζουν πάντως ότι και πάλι τα νέα δεν θα είναι χαρμόσυνα για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αφού οι υποχρεωτικές εκπτώσεις θα είναι αντίστοιχα υψηλές με το πρώτο εξάμηνο του 2023, αν και τα ποσοστά θα είναι σε έναν μικρό βαθμό μειωμένα.

Οι ελαφρύνσεις στο clawback
Η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο υγείας επιχειρούν να μειώσουν τις υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς οι διαμαρτυρίες είναι εξαιρετικά έντονες σε όλα τα επίπεδα του κυβερνητικού σχήματος.

Υπό το πρίσμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει εξασφαλίσει 20 εκατομμύρια ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και περίπου άλλα 30 εκατ. από τα ποσά που θα προκύψουν από τους κλειστούς προϋπολογισμούς.

Μαζί με το ποσό που θα προκύψει από τα φθηνά φάρμακα (κοντά στα 10 εκατ. ευρώ), εκτιμάται ότι οι ελαφρύνσεις θα κυμανθούν από 50 έως 60 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ωστόσο δεν φαίνεται να αλλάζει πολύ την εικόνα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που πρέπει να δώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Άλλωστε με βάση το 83%, προκύπτει ότι 8 στα 10 φάρμακα πληρώνονται ουσιαστικά από τις φαρμακοβιομηχανίες και μόνο 2 στα 10 από την πολιτεία.

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη φαρμακευτική αγορά.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης