Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Μετασχηματίζεται ο ΕΟΠΥΥ – Όλο το σχέδιο για τις αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα

Blog

Μετασχηματίζεται ο ΕΟΠΥΥ – Όλο το σχέδιο για τις αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα

Επιταχύνονται οι διαδικασίες μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ μετά και τα τελευταία γεγονότα με τις εικονικές συνταγές φαρμάκων και ιατρικών ειδών, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για ριζικές αλλαγές.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας επιχειρούν να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα ο Οργανισμός προκειμένου να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας υπερ – ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα ελέγχει όλα τα οικονομικά της υγείας αλλά και τις παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Ήδη σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr το υπουργείο υγείας διαθέτει ένα πρώτο σχέδιο για το πώς θα πρέπει να μετασχηματιστεί ο φορέας, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός αλλά και για να ελέγχονται καλύτερα οι δαπάνες.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε το HealthReport.gr, το σχετικό σχέδιο παρουσιάστηκε στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ: «Μυστική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον ΕΟΠΥΥ – Τι συζητήθηκε»

Ο ισχυροποιημένος ΕΟΠΥΥ και οι 4 πυλώνες
Αν και προς ώρας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει εγκρίνει τις όποιες αλλαγές σχεδιάζονται από το υπουργείο υγείας, παρ’ αυτά ήδη έχουν σχεδιαστεί οι στρατηγικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στον ΕΟΠΥΥ ώστε να αναλάβει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο και να προσεγγίζει σε αυτόν για τον οποίο σχεδιάστηκε από την αρχή το 2011.

Οι αλλαγές που μελετώνται κινούνται σε 4 κατευθύνσεις:

-Ο φορέας να μετατραπεί σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας κάνοντας και τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα που θα καλύπτει τους ασφαλισμένους

-Οικονομική ενίσχυσή του με το σύνολο της χρηματοδότησης τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη να κατευθύνεται απ’ ευθείας στα ταμεία του. Εάν υλοποιηθεί θα μετατραπεί σε ένα πανίσχυρο και κυρίαρχο όργανο της δημόσιας υγείας.

-Ενδυνάμωση του ΕΟΠΥΥ και ισχυροποίηση του με την ένταξη διαφόρων Οργανισμών στους κόλπους του. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, από τα κυβερνητικά στελέχη εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ενσωματωθούν στον μεγαλύτερο φορέα υγείας της χώρας όλοι οι υπόλοιποι φορείς που σχετίζονται με την περίθαλψη των ασθενών όπως είναι το ΚΕΤΕΚΝΥ και ο ΟΔΙΠΥ, ώστε να μην είναι κατακερματισμένοι οι οργανισμοί.

Στην περίπτωση αυτή εάν υλοποιηθεί το σχέδιο καθώς ούτως ή άλλως υπήρχαν σκέψεις για συγχώνευση διαφόρων φορέων στο υπουργείο υγείας, ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί σε έναν υπερ -οργανισμό που θα ελέγχει όλες τις δαπάνες του τομέα της υγείας.

-Ταυτόχρονα το υπουργείο υγείας όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, σχεδιάζει αλλαγές στη Διοικητική λειτουργία του δημιουργώντας εν αρχή ένα οργανόγραμμα το οποίο δεν διαθέτει. Στην συνέχεια η πρόταση είναι να δημιουργηθεί μία ειδική Επιτροπή η οποία θα είναι μη εκτελεστική και θα αποτελείται από ειδικούς και από την ελεύθερη αγορά ώστε να προτείνουν και να συμβουλεύουν τη Διοίκηση.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης