Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Τα 7 μέτρα Άδωνι Γεωργιάδη για να μειωθεί το άγριο ψαλίδισμα στα νοσοκομειακά φάρμακα – Τι έγινε στη σύσκεψη με τις φαρμακευτικές

Blog

Τα 7 μέτρα Άδωνι Γεωργιάδη για να μειωθεί το άγριο ψαλίδισμα στα νοσοκομειακά φάρμακα – Τι έγινε στη σύσκεψη με τις φαρμακευτικές

Στο ίδιο τραπέζι έκατσαν σήμερα η ηγεσία του υπουργείου υγείας, ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, οι εκπρόσωποι της επιτροπής διαπραγμάτευσης αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των θεσμικών τους φορέων προκειμένου να βρουν μια λύση για τα νοσοκομειακά φάρμακα που θα επιβαρυνθούν για το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατά 83%.

Οι 2 πλευρές επιχείρησαν να βρουν μια συνισταμένη ώστε να ελαφρυνθεί το «κανάλι» που διαθέτει τα νοσοκομειακά φάρμακα καθώς οι υπέρογκες εκπτώσεις που είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες καθιστούν τη διάθεση των συγκεκριμένων σκευασμάτων μη βιώσιμη.

Τα 7 μέτρα Άδωνι για τα φάρμακα και η έκτακτη «μίνι» χρηματοδότηση
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας ανέλυσε ουσιαστικά 7 μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να μειωθεί το clawback και να καμφθούν οι αντιδράσεις του κλάδου ο οποίος έχει φθάσει έως την πόρτα του πρωθυπουργού.

Ειδικότερα:

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε στον ΣΦΕΕ, στο PIF και στην ΠΕΦ ότι:

-θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο οικονομικών που θα αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023 όπου και το clawback έχει αγγίξει το 83% στα νοσοκομειακά φάρμακα

-παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης ενώπιον των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών επεσήμανε ότι θα επιχειρήσει να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τα νοσοκομειακά φάρμακα κατά περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ που θα προέλθει από τους κλειστούς προϋπολογισμούς των φαρμάκων που δεν θα έχουν δαπανηθεί μέσα στο έτος.

-επίσης ο υπουργός υγείας με βάση τα όσα παρουσίασε στους εκπροσώπους του κλάδου όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr θα εξοικονομηθούν περίπου 20 εκατομμύρια από την επιβάρυνση και των φθηνότερων φαρμάκων που διατίθενται στα νοσοκομεία και κοστίζουν κάτω από 30€.

Για το 2024:

– η ηγεσία του υπουργείου υγείας εκπροσωπώντας τη γενική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός για το νοσοκομειακά φάρμακα το 2024 θα αυξηθεί κατά 50 εκατομμύρια ευρώ που θα προκύψει από την αύξηση του ΑΕΠ.

-ακόμη ο Άδωνις Γεωργιάδης ευελπιστεί ότι θα εξοικονομήσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) όπου φαίνεται να υπάρχει μείωση της δαπάνης στα νοσοκομειακά φάρμακα.

-υποσχέθηκε επίσης ότι το 2024 θα είναι καλύτερο για τις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς θα υπάρχει έλεγχος των φαρμάκων και θα μειωθεί η συνολική δαπάνη, ενώ θα αυξηθούν και τα κονδύλια κατά 3% για τα νοσοκομεία.

-Τέλος δεσμεύτηκε ότι θα εξοικονομηθούν από τον ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ καθώς θα περιοριστεί το φαινόμενο της απάτης που καταγράφει τα τελευταία χρόνια

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης