Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Τετ α τετ Άδωνι Γεωργιάδη με όλους τους Συνδέσμους των φαρμακευτικών εταιρειών μετά το άγριο κούρεμα 83% στα φάρμακα – Όλη η ατζέντα

Blog

Τετ α τετ Άδωνι Γεωργιάδη με όλους τους Συνδέσμους των φαρμακευτικών εταιρειών μετά το άγριο κούρεμα 83% στα φάρμακα – Όλη η ατζέντα

Τη χρυσή τομή θα επιχειρήσει να βρει σήμερα με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά το άγριο κούρεμα στα φάρμακα των νοσοκομείων που αγγίζει το 83%.

Ο υπουργός υγείας κάλεσε στις 2 μετά το μεσημέρι τον ΣΦΕΕ, το PIF αλλά και την ΠΕΦ προκειμένου από κοινού να βρουν μια λύση στο πρόβλημα με το clawback (σ.σ.: υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης) που έχει προκύψει και υποχρεώνει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να πληρώνουν 8 στα 10 φάρμακα, όταν η πολιτεία καλύπτει μόνο 2 στα 10.

Το στρεβλό αυτό σύστημα έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, αρχίζουν και επαναπροσδιορίζουν τις κινήσεις τους στη χώρα μας αλλά και τη διάθεση των νέων καινοτόμων φαρμάκων.

Θεωρείται μάλιστα πιθανό κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες να μην εισάγουν στο μέλλον νέες καινοτόμες θεραπείες, καθώς η ελληνική αγορά δεν θεωρείται συμφέρουσα.

Υπό το πρίσμα αυτό ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα και να έρθει σε μια συμφωνία με τους εκπροσώπους της αγοράς φαρμάκου, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στη μεσημεριανή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί.

Φάρμακα χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση
Πάντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν προτίθεται να αυξήσει τη χρηματοδότηση στον τομέα των φαρμάκων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ο υπουργός οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης διαμήνυσε στον Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν μπορεί να προσθέσει επιπλέον κονδύλια, αφού δεν προτίθεται να ανοίξει ξανά το οικονομικό έτος 2023.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός υγείας αναζητά λογιστικούς τρόπους ώστε να μειωθεί έστω λίγο το κούρεμα του 83% και να πλησιάσει στο 75%, κάτι που και πάλι δεν θεωρείται συμφέρον για τη φαρμακευτική αγορά, αλλά είναι τουλάχιστον είναι καλύτερο σε σχέση με το αρχικό κούρεμα.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης