Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Άδωνις Γεωργιάδης: Έρχονται νέα μέτρα για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων – Τι θα αλλάξει

Blog

Άδωνις Γεωργιάδης: Έρχονται νέα μέτρα για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων – Τι θα αλλάξει

Μετά το νέο σκάνδαλο σε βάρος του ΕΟΠΥΥ που προκάλεσε ζημία 3.5 εκατ. ευρώ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προχωρά στη λήψη μέτρων ώστε να μπει φρένο στην υπερ συνταγογράφηση φαρμάκων.

Μάλιστα αύριο το πρωί ο Άδωνις Γεωργιάδης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τις αλλαγές στα φάρμακα για το επόμενο διάστημα, από τις οποίες αναμένεται πώς θα επηρεαστούν τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσει όπως είχε προαναγγείλει πρόσφατα, το νέο σύστημα ασφαλείας, που αφορά ένα μήνυμα OTP (επιβεβαίωση), το οποίο θα έρχεται στο κινητό του πολίτη στον οποίο ανήκει ο ΑΜΚΑ, για να συναινέσει στη συνταγογράφηση. Να σημειωθεί εδώ ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το e-banking σε ορισμένες συναλλαγές.

Εξάλλου ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε πώς παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις».

Άδωνις Γεωργιάδης: Τι αλλαγές σχεδιάζει στα φάρμακα


Μια ακόμη αλλαγή που σχεδιάζει να ανακοινώσει ο υπουργός υγείας στη συνταγογράφηση φαρμάκων θα αφορά την υποχρέωση των γιατρών να έχουν ανεβάσει πρώτα ψηφιακά την διάγνωση μέσω εξετάσεων σε έναν ηλεκτρονικό φάκελο, ώστε με τον τρόπο αυτό να πιστοποιείται η ανάγκη λήψης οποιουδήποτε φαρμάκου.

Χαρακτηριστικά πρόσφατα είχε δηλώσει πώς «μέχρι τέλος του έτους, οι διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή, θα έχουν συνδεθεί όλα τα διαγνωστικά κέντρα με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον για να γράψει ο γιατρός στον ασθενή ένα συγκεκριμένο φάρμακο, θα πρέπει να ανεβάσει στο σύστημα εξετάσεις που να δικαιολογούν το νόσημα και επομένως την συνταγογράφηση του συγκεκριμένου φαρμάκου».

Παράλληλα το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει να επεκτείνει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά ασθένεια πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε πάθηση θα προβλέπονται συγκεκριμένα φάρμακα που θα χορηγούνται από τους γιατρούς.

Την ίδια στιγμή αναμένεται το υπουργείο Υγείας να εντατικοποιήσει περαιτέρω τους ελέγχους στους γιατρούς, ώστε να μειωθεί η δαπάνη και να περιορισθεί η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης