Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » «Φεύγουν» από σήμερα τα πρώτα SMS στους δικαιούχους δωρεάν ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου

Blog

«Φεύγουν» από σήμερα τα πρώτα SMS στους δικαιούχους δωρεάν ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου

Συγκεκριμένα, με ανάρτηση της στο Instagram, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη σήμανε την έναρξη της αποστολής των υπολοίπων SMS για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, αλλά και την αποστολή των μηνυμάτων για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου προλαμβάνω είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα προλήψεις στη χώρα μας», σχολιάζει στην ανάρτηση της η κυρία Αγαπηδάκη και καταλήγει ως εξής: «Από τις 11 Οκτωβρίου οι δικαιούχοι του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου θα αρχίσουν να λαμβάνουν και αυτοί SMS. Η πρόληψη σώζει ζωές. Μην αμελήσετε το μήνυμα».

 

Στόχος του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της ίδιας της νόσου, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σχετική ιστοσελίδα της Κυβέρνησης, ενώ μέσω της ΗΔΙΚΑ οι γαστρεντερολόγοι/παθολογοανατόμοι έλαβαν σχετικό μήνυμα την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

«Ξεκίνησε το Πρόγραμμα Προλαμβάνω από το Υπουργείο Υγείας για τον καρκίνο του Παχέος Εντέρου για τις ηλικίες 50-69 ετών. Οι εξετάσεις δεν υπόκεινται σε rebate & clawback. Μετά από θετικό αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού Test (self test):

  • Κολονοσκόπηση 140 ευρώ
  • Αφαίρεση πολύποδα έως 1cm: 50 ευρώ
  • Βιοψία 30 ευρώ ανά δείγμα με ανώτατο αριθμό τα πέντε δείγματα.

Πληροφορίες στο colon.gov.gr ή και στο 11401. Αποστολή αιτήσεων στο prolipsis@idika.gr »

Ο έλεγχος περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, με πρώτο το self test για όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών.

Πρόκειται για ένα ειδικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα και, σε συνδυασμό με ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, θα «δείχνει» ποιοι πολίτες πρέπει να παραπεμφθούν για διαγνωστική κολονοσκόπηση.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών, που διαθέτουν ΑΜΚΑ , είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι και οι οποίοι δεν έχουν ήδη διαγνωσθεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, καρκίνο του παχέος εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, σύνδρομο Λιντς, οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση ή κληρονομικό καρκίνο του εντέρου.

Δικαιούνται δωρεάν:

  • Να προμηθευτούν και να διενεργήσουν Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος)
  • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του Self-Test, επίσκεψη σε Ιατρό Γαστρεντερολόγο για κλινική συνεκτίμηση.
  • Μετά την σύμφωνη γνώμη του Γαστρεντερολόγου, προμήθεια Καθαρτικού και διενέργεια διαγνωστικής Κολονοσκόπησης.
  • Σε περίπτωση ευρημάτων, αφαίρεση αυτών επί τόπου, όταν είναι εφικτή και δειγματοληψία βιοψίας.
  • Διενέργεια Βιοψίας.

Ανάρτηση Γεωργιάδη

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος και αυτός έλαβε σχετικό sms στο κινητό του τηλέφωνο συνεχάρη με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει στον τομέα της πρόληψης

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης έγραψε τα εξής: «Μόλις έλαβα στο κινητό μου τηλέφωνο από την ΗΔΙΚΑ μνμ για το δικαίωμά να εκτελέσω δωρεάν προληπτική εξέταση για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς και επικίνδυνους καρκίνους αλλά που αν τον προλάβεις στην αρχή θεραπεύεται. Όσοι λάβατε ένα παρόμοιο μήνυμα μην το προσπεράσετε χωρίς να του δώσετε σημασία, μπορεί και να είναι το μήνυμα που θα σας σώσει την ζωή. Η Κυβέρνηση μας και το @YpYgGR εφαρμόζουμε αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εύγε στην @agapidaki74263 για την εξαιρετική της δουλειά σε αυτόν τον τομέα!»

 

 

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης