Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Τι έδειξε έρευνα σε 12 χώρες για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Blog

Τι έδειξε έρευνα σε 12 χώρες για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Έρευνα GWI που ανατέθηκε από τη Roche και πραγματοποιήθηκε σε 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, αποκάλυψε ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες είτε έχουν περιορισμένη είτε καθόλου γνώση του σημαντικού ρόλου που παίζει ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ερευνώντας 8.703 άνδρες και γυναίκες σε 12 χώρες, σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για τον HPV και τον ρόλο του στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και την πρόσβαση στον έλεγχο υγείας και τα εμπόδια στη φροντίδα.

Κάθε χρόνο, περισσότερες από 600.000 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και περισσότερες από 340.000 πεθαίνουν, με εννέα στις δέκα από αυτές τις γυναίκες να ζουν σε φτωχές χώρες. Ωστόσο, το 93% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσε να προληφθεί πλήρως μέσω του κατάλληλου προσυμπτωματικού ελέγχου και εμβολιασμού κατά του HPV. 

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι με τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου να ποικίλλουν μεταξύ των κρατών, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που δυσκολεύουν τις γυναίκες να πραγματοποιήσουν εξετάσεις. Οι ερωτηθέντες σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων τόσο των αναπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών, ανέφεραν ότι οι ανησυχίες σχετικά με την επώδυνη διαδικασία εξέτασης ήταν συχνές (έως και 63% σε ορισμένες χώρες), καθώς και μια αίσθηση δυσφορίας σχετικά με τη συζήτηση του σεξουαλικού τους ιστορικού ή της σεξουαλικότητάς τους με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης (έως και 57% σε ορισμένες χώρες). 

Ο ΠΟΥ εστιάζει στην επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως, με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές του να συνιστούν τον έλεγχο HPV ως πρωταρχικό μέλημα για όλες τις γυναίκες. Επιδιώκει να διασφαλίσει ότι έως το 2030, το 90% των κοριτσιών θα είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά του HPV μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Επίσης, στοχεύει το 70% των γυναικών να έχουν υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο χρησιμοποιώντας τεστ υψηλής απόδοσης έως την ηλικία των 35 ετών και να το επαναλάβουν μέχρι την ηλικία των 45 ετών. Αυτό, μαζί με τον εμβολιασμό κατά του HPV, θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερους από 62 εκατομμύρια θανάτους τα επόμενα 100 χρόνια.

Περισσότερο από το 50% των νέων καρκίνων του τραχήλου της μήτρας εμφανίζονται σε γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε προληπτικό έλεγχο ή δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο τα προηγούμενα πέντε χρόνια της ζωής τους.  Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στο να μη συμμετέχουν γυναίκες σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όπως η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τα κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια, το ιστορικό τραυματικής εμπειρίας, οι πολιτιστικές ανησυχίες και η αμηχανία.

Τα πολλά εμπόδια που αποθραρρύνουν τις γυναίκες να αναζητήσουν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον HPV θα μπορούσαν να εξηγήσουν το εκτεταμένο ενδιαφέρον για τον αυτοέλεγχο που αποκάλυψε η έρευνα. Στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι δοκιμές είναι πιο συνηθισμένες, το 57% των γυναικών ενδιαφέρονταν για την ευκαιρία να συλλέξουν τα δικά τους δείγματα για έλεγχο. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 77% στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου ο έλεγχος ρουτίνας είναι λιγότερο άμεσα διαθέσιμος λόγω έλλειψης υποδομών και διαθεσιμότητας μέσων για ραντεβού.

Επιπλέον, το 72% των επαγγελματιών υγείας  στις χώρες της Λατινικής Αμερικής συμφωνούν ότι η χώρα τους χρειάζεται ένα πρόγραμμα αυτοσυλλογής, σε σύγκριση με το 48% στην Ευρώπη.

Οι άνδρες επέδειξαν ακόμη χαμηλότερα επίπεδα ευαισθητοποίησης σε σύγκριση με τις γυναίκες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ενώ το 55% έως 76% των ανδρών στη Λατινική Αμερική ανέφεραν κάποια κατανόηση του HPV, μόνο το 35% έως 51% των ανδρών στην Ευρώπη είχαν κατανοήσει τον ιό.

Πηγές:
.prnewswire.com

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης