Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Νέο μονοδοσικό εμβόλιο για τον HPV ρίχνει ο ΠΟΥ στη μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Blog

Νέο μονοδοσικό εμβόλιο για τον HPV ρίχνει ο ΠΟΥ στη μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Η απόφαση ελήφθη με βάση νέα δεδομένα για το προϊόν που πληρούσαν τα κριτήρια που ορίζονται στις συστάσεις του ΠΟΥ για το 2022 για την εναλλακτική, εκτός επισήμανσης χρήση των εμβολίων HPV σε χρονοδιαγράμματα μίας δόσης. Αυτή η απόφαση-ορόσημο θα συμβάλει στη βελτίωση της βιώσιμης προμήθειας των εμβολίων HPV, επιτρέποντας σε περισσότερα κορίτσια να εμβολιαστούν ώστε να λειτουργήσουν προληπτικά κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους καρκίνους, έχουμε τη δυνατότητα να εξαλείψουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μαζί και τις οδυνηρές ανισότητές του», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesu και συμπλήρωσε πως «προσθέτοντας άλλη μια επιλογή για ένα πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του HPV με μία δόση, κάναμε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στο να παραδώσουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην ιστορία».

Περισσότερο από το 95% των 660.000 διαγνώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως κάθε χρόνο προκαλούνται από τον ιό HPV. Κάθε δύο λεπτά, μια γυναίκα πεθαίνει από αυτή την ασθένεια που μπορεί να προληφθεί απόλυτα, με το 90% αυτών των θανάτων να καταγράφονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος -είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 20 χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι 19 βρίσκονται στην Αφρική.

Οι εισαγωγές εμβολίων HPV παρεμποδίζονται τις ελλειμματικές καταστάσεις που παρατηρούνται ήδη από το 2018 στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, και οι προκλήσεις στην παραγωγή που αντιμετώπισε μέσα στο 2024 ένας από τους κατασκευαστές εμβολίων οδήγησαν σε περαιτέρω ελλείψεις, επηρεάζοντας ενδεχομένως εκατομμύρια κορίτσια που έχουν ανάγκη από εμβόλια HPV στην Αφρική και την Ασία.

«Το 90% των κοριτσιών πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένα με το εμβόλιο HPV έως την ηλικία των 15 ετών, σύμφωνα με τον στόχο για τον πρώτο πυλώνα της παγκόσμιας στρατηγικής του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», δήλωσε η Δρ Kate O’Brien, Διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών Προϊόντων του οργανισμού η οποία πρόσθεσε ότι «δεδομένων των συνεχιζόμενων προκλήσεων εφοδιασμού, αυτή η προσθήκη του μονοδοσικού εμβολίου σημαίνει ότι οι χώρες θα έχουν μεγαλύτερη επιλογή εμβολίων ώστε να προσεγγίσουν περισσότερα κορίτσια».

Ένας αυξανόμενος αριθμός προϊόντων εμβολίων που αρχικά είχαν προεπιλεγεί για χρήση σε πρόγραμμα δύο δόσεων μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί σε μονοδοσικά προγράμματα. Η ένδειξη χρήσης μίας δόσης για αυτό το πρόσθετο εμβόλιο, το Cecolin®, ενσωματώνεται στη δεύτερη έκδοση του τεχνικού εγγράφου του ΠΟΥ σχετικά με τις εκτιμήσεις για την επιλογή προϊόντος εμβολίου HPV. Όπως και για άλλα φάρμακα και εμβόλια, όταν υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν την τροποποιημένη χρήση, με γνώμονα ένα σαφές όφελος για τη δημόσια υγεία, τα συμβουλευτικά όργανα δημόσιας υγείας μπορούν να συστήσουν τη χρήση «εκτός επισήμανσης», έως ότου ο κατασκευαστής προσθέσει την εν λόγω τροποποιημένη χρήση στην ετικέτα του.

Τα παγκόσμια δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στις 15 Ιουλίου 2024 δείχνουν ότι η κάλυψη με μία δόση εμβολίου HPV μεταξύ των κοριτσιών ηλικίας 9-14 ετών αυξήθηκε από 20% το 2022 σε 27% το 2023. Ήδη από το 2023, 37 χώρες εφάρμοζαν το πρόγραμμα χορήγησης μιας δόσης εμβολίου κατά του HPV. Από τις 10 Σεπτεμβρίου φέτος, 57 χώρες εφαρμόζουν ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η υιοθέτηση του χρονοδιαγράμματος μίας δόσης είχε ως αποτέλεσμα να προσεγγιστούν τουλάχιστον 6 εκατομμύρια επιπλέον κορίτσια με εμβόλια κατά του HPV το 2023.

Νωρίτερα φέτος, χώρες και εταίροι δέσμευσαν σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε νέα χρηματοδότηση για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει 180 εκατ. δολάρια από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, 10 εκατ. δολάρια από τη UNICEF και 400 εκατ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στην επιτάχυνση της εισαγωγής και στην ενίσχυση της κάλυψης του εμβολίου HPV μεταξύ των κοριτσιών έως το 2030.

Και πέμπτο εμβόλιο στην προεπιλογή

Μια ακόμη καλή είδηση είναι η προεπιλογή από τον ΠΟΥ στις 2 Αυγούστου 2024, ενός επιπλέον εμβολίου κατά του HPV, του Walrinvax®, καθιστώντας το το πέμπτο προϊόν που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά. Αυτό θα συμβάλει σε μια πιο βιώσιμη προμήθεια εμβολίων HPV, επιτρέποντας σε περισσότερα κορίτσια να λάβουν το εμβόλιο. Το Walrinvax® έχει προεπιλεγεί με πρόγραμμα δύο δόσεων. Θα χρειαστούν περαιτέρω δεδομένα για να εκτιμηθεί εάν αυτό το εμβόλιο μπορεί να συνιστάται για πρόγραμμα μίας δόσης στο μέλλον.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης