Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Πώς θα «κουρέψει» περαιτέρω τη δαπάνη στα φάρμακα το υπουργείο Υγείας μέσα στον Οκτώβριο

Blog

Πώς θα «κουρέψει» περαιτέρω τη δαπάνη στα φάρμακα το υπουργείο Υγείας μέσα στον Οκτώβριο

Ξεκινά μέσα στον μήνα ο νέος τρόπος περιορισμού της δαπάνης στα φάρμακα.

Ειδικότερα το υπουργείο υγείας έχει προγραμματίσει για τον Οκτώβριο να ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα των ΑΜΚΑ που σήμερα βρίσκονται στο ηλεκτρονικό σύστημα και ανήκουν σε πολίτες που είτε δεν ζουν στη χώρα μας, είτε έχουν απομακρυνθεί εδώ και χρόνια.

Η σχετική ρύθμιση είχε γίνει εδώ και καιρό αφού είχαν θεσμοθετηθεί μέτρα για την εκκαθάριση των ΑΜΚΑ που υπάρχουν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά δεν είχε ακόμα τεθεί σε εφαρμογή.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα να συνταγογραφούνται φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις σε πρόσωπα τα οποία είτε δεν ζουν στη χώρα μας, είτε έχουν απομακρυνθεί επειδή βρισκόταν παράνομα στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό όμως είχε δημιουργηθεί ένα εύφορο έδαφος ώστε να γίνονται παράνομες συνταγογραφήσεις σε βάρος των υπολοίπων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Κάτι που απεδείχθη περίτρανα στην πρόσφατη υπόθεση απάτης στον ΕΟΠΥΥ που κόστισε στο σύστημα τουλάχιστον 3,5 εκατ. ευρώ. Υπό το πρίσμα αυτό το υπουργείο υγείας θέτει σε εφαρμογή τον έλεγχο όλων των καταχωρήσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να αφαιρεθούν τα ΑΜΚΑ που είναι ανενεργά και τα οποία όμως αξιοποιούνται και επιβαρύνουν τη δαπάνη.

Αντίστοιχη εκκαθάριση αναμένεται να γίνει και για τα ανασφάλιστα άτομα τα οποία επίσης δεν ζουν στη χώρα μας ή δεν εργάζονται εδώ και διαμένουν σε γειτονικές χώρες αλλά εισέρχονται στην Ελλάδα προκειμένου να συνταγογραφήσουν φάρμακα και να επιστρέψουν στις χώρες διαμονής τους.

Τα δύο αυτά μέτρα αναμένεται να εξασφαλίσουν ένα σημαντικό ποσό για τη φαρμακευτική δαπάνη που με βάση τις εκτιμήσεις θα κινείται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου υγείας και οι αρμόδιοι φορείς έχουν ξεκινήσει τους σχετικούς ελέγχους ώστε μέσα στον Οκτώβριο να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να μπορεί να μετρηθεί από κει και πέρα το όφελος για την κοινωνική ασφάλιση.

Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών αξιοποιούνται όλα τα ψηφιακά εργαλεία για τη διασταύρωση των στοιχείων όσων είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα αλλά δεν ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει μέσω της ΕΚΑΠΥ, της ΗΔΙΚΑ αλλά και του ΕΟΠΥΥ ώστε να προκύψουν οι λίστες των ασφαλισμένων που νομίμως συνταγογραφούν φάρμακα στη χώρα μας.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης