Νέα προβλήματα για τους πολίτες φαίνεται ότι θα δημιουργήσει ο προσωπικός γιατρός, αντί να λύσει.
Το υπουργείο Υγείας με το νέο νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, σκοπεύει να μετατρέψει τους αγροτικούς γιατρούς σε προσωπικούς, προκειμένου να καλύψει το κενό σε ιατρικό προσωπικό που υπάρχει κυρίως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ωστόσο ο προσωπικός γιατρός που θα είναι αγροτικός, θα έχει ημερομηνία λήξης καθώς η θητεία των νέων γιατρών στην ύπαιθρο διαρκεί μόλις 12 μήνες. Κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες που θα είναι εγγεγραμμένοι στους αγροτικούς γιατρούς, θα πρέπει κάθε χρόνο να αλλάζουν επιλογή γιατρού, κάτι βέβαια που δεν συνδράμει στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης αλλά και στη σταθερή παρακολούθηση των ιατρικών προβλημάτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς των Γενικών Γιατρών, των Παθολόγων αλλά και των άλλων ειδικοτήτων, τάσσονται κατά της αξιοποίησης των αγροτικών γιατρών στον νέο θεσμό, αφού εκτός των άλλων οι νέοι γιατροί που υπηρετούν στην υπηρεσία υπαίθρου, είναι χωρίς ειδικότητα.
Αναλαμβάνουν υπηρεσία μόλις λάβουν το πτυχίο τους από την ιατρική σχολή.
Ταυτόχρονα στην Αθήνα και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, οι αγροτικοί γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας και είναι ελάχιστοι, αν εστιάσουν στην παρακολούθηση του εγγεγραμμένου τους πληθυσμού, θα δημιουργηθούν περαιτέρω δυσκολίες στη λειτουργία των δημοσίων μονάδων υγείας εξαιτίας της γενικότερης έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
Άγνωστο παραμένει βέβαια εάν τελικώς ο αριθμός των αγροτικών γιατρών θα επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες στον νέο θεσμό, καθώς οι νέοι γιατροί είναι πλέον περιορισμένοι καθώς οι περισσότεροι επιλέγουν μετά το πτυχίο της ιατρικής να αποχωρήσουν για το εξωτερικό ώστε να λάβουν την ειδικότητα τους.
Πηγή: healthreport.gr