Παρεμβάσεις σε πολλαπλά επίπεδα ετοιμάζει η ηγεσία του Υπ. Υγείας επιδιώκοντας να επιτύχει στόχο εξορθολογισμού της δαπάνης. Μιλώντας στο 23o Συνέδριο HealthWorld, του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε μερικά από τα βήματα των επόμενων μηνών.
Τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας, ο κ. Γεωργιάδης εστίασε ιδιαίτερα στο σύμφωνο συνεργασίας με τις φαρμακευτικές εταιρείες, μια συμφωνία πλαίσιο για μια εθνική φαρμακευτική στρατηγική, την οποία στηρίζουν και οι δύο πλευρές.
Επιδίωξη είναι οι συζητήσεις να ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου και το σύμφωνο να έχει υπογραφεί έως το τέλος έτους, ενώ θα έχει 3ετή διάρκεια.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Pharma Innovation Forum, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα θα γίνει μια παραμετροποίηση των προτεραιοτήτων του κλάδου.
Πληροφορίες του News4Health, πάντως, αναφέρουν πως σε κλειστή συνάντηση που προηγήθηκε των εργασιών του συνεδρίου, ο Υπ. Υγείας αναφέρθηκε και στον υπολογισμό του λεγόμενου split της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, στην κατανομή δηλαδή μεταξύ των καναλιών ΦΥΚ και retail. Μάλιστα, κύκλοι του Υπουργείου αναφέρουν στο News4Health πως στο τραπέζι παραμένει η περαιτέρω κατάτμηση του προϋπολογισμού στο κανάλι της λιανικής, μεταξύ on patent και off patent – γενοσήμων. Όλα αυτά, βέβαια, μένει να αποσαφηνιστούν.
«Ξεκαθαρίζουν» τα ΑΜΚΑ
Σε εφαρμογή αναμένεται να μπει, το αργότερο έως τον Νοέμβριο, το σύστημα ενεργών/ανενεργών ΑΜΚΑ, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη.
Πρόκειται, επί της ουσίας, για το διαχωρισμό ενεργών και μη ενεργών ΑΜΚΑ και το «ξεκαθάρισμα» της λίστας.
Στο θέμα αναφέρθηκε και η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, με αφορμή την πρόσφατη απάτη σε βάρος του Οργανισμού. Όπως σημείωσε η κ. Καρποδίνη, ένα πολύ μεγάλο μέρος των ΑΜΚΑ που χρησιμοποιήθηκαν αφορούσαν σε ανασφάλιστα άτομα, όπως ρομά, μετανάστες που έχουν απελαθεί και πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε μονάδες κράτησης (σωφρονιστικά ιδρύματα, δομές μεταναστών κλπ).
Μάλιστα, η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Παυλίνα Καρασιώτου έκανε λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με πρόσβαση, λόγω του ΑΜΚΑ τους, σε υπηρεσίες υγείας και οι οποίοι δεν είναι πλέον εργαζόμενοι στη χώρα και δεν θα έπρεπε να έχουν ασφαλιστική ικανότητα.
ΕΚΑΠΥ
Κατά τον πρόεδρο της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), Άρη Αποστόλου ένα μεγάλο κομμάτι της βιωσιμότητας του συστήματος αφορά στην πάταξη της απάτης.
Η πλήρης ενεργοποίηση της πλατφόρμας κεντρικής παραγγελειοληψίας, που αφορά πλέον σχεδόν το σύνολο των νοσοκομειακών φαρμάκων, φαίνεται πως διευρύνει περαιτέρω τις δυνατότητες της ΕΚΑΠΥ, καθώς επιτρέπει τους αποδοτικότερους ελέγχους.
«Με βάση αυτήν την πλατφόρμα έχουμε μία απόλυτα σαφή εικόνα του τι αγοράζει το κάθε νοσοκομείο και σταδιακά μπαίνουμε και στη διαδικασία των ελέγχων. Θα βγουν και από εμάς περιστατικά όπως πολύ ορθά, με την χρήση των ψηφιακών του εργαλείων και σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, αποκαλύφθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η μεγάλη απάτη τις προηγούμενες ημέρες», σημείωσε ο κ. Αποστόλου.
Σημειώματα Clawback
Στην έκδοση των σημειωμάτων για τον καταλογισμό του clawback για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 1ο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να προχωρήσει εντός των επομένων δέκα ημερών η ΕΚΑΠΥ. Μέσα στον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να φθάνουν και τα σημειώματα για το 2ο εξάμηνο του 2023.
«Σε συνεννόηση με την Πολιτεία, προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε εντός του έτους εκτιμάται ότι μπορέσουμε να εκδώσουμε και τα σημειώματα για το 1ο εξάμηνο του 2024», δήλωσε ο κ. Αποστόλου.
Για το 2024 τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς ήδη για το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα στοιχεία που χρειάζονται για τον καταλογισμό είναι ήδη στα ψηφιοποιημένα αρχεία της ΕΚΑΠΥ σε ποσοστό περίπου 95%.
Βέβαια, οι φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες διακινούν σκευάσματα με τιμή άνω των 30 ευρώ έχουν ζητήσει την αλλαγή της διάταξης, η οποία εξαιρεί από την κατανομή τα φτηνότερα σκευάσματα.
Από το 2023, τα φάρμακα με τιμή έως 5 ευρώ δεν πληρώνουν clawback, ενώ από 5,01 ευρώ μέχρι και 30 ευρώ το clawback είναι κλιμακωτό και απαλλάσσει από σημαντικό βάρος τις εταιρείες που τα διακινούν.
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητούν να μειωθεί το όριο της απαλλαγής στα 15 ευρώ και κάτω και στα 30 ευρώ, αλλαγή που θα απαιτούσε και τροποποίηση του αλγορίθμου υπολογισμού του clawback και διόρθωση όποιων σημειωμάτων έχουν εκδοθεί, που θα γίνει για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, εφόσον τελικά υιοθετηθεί η πρόταση.
Ιατροτεχνολογικά
Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο θέμα του rebate στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σημειώνοντας πως η ΕΚΑΠΥ αναμένεται να εισηγηθεί την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα όρια για την εφαρμογή του, το επόμενο διάστημα.
Ο νόμος καθορίζει ως ανώτατο όριο το 7%, αλλά με βάση αναλύσεις πιθανόν θα είναι χαμηλότερο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των ιατροτεχνολογικών έχουν συζητήσει με τον Υπ. Υγείας το ποσοστό να μειωθεί στο 5% και να εξαιρεθούν πλήρως από την έκπτωση τα ιατροτεχνολογικά που προμηθεύονται τα νοσοκομεία μετά από διαγωνισμό.
Πηγή: news4health.gr