Προσωπικός γιατρός αλλά με αλλαγές έρχεται από την 1η Ιουνίου του 2025 καθώς το υπουργείο υγείας με νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση, προχωρά σε αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Το αρχικό εγχείρημα με τον προσωπικό γιατρό ο οποίος μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως «γιατρός για όλους» αφού θα ήταν δωρεάν για όλον τον πληθυσμό, παρουσίασε σοβαρές δυσλειτουργίες εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
Γι’ αυτό και η ηγεσία του υπουργείου υγείας προχωρά σε διαφορετικές ρυθμίσεις.
Περίπου 1,5 χρόνο μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές και περίπου 2,5 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε ο θεσμός, ο προσωπικός γιατρός παύει ουσιαστικά να είναι υποχρεωτικός με ποινές, καθώς οι πολίτες θα πρέπει να έχουν εγγραφεί εθελοντικά μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι αλλά δεν θα απειλούνται με τιμωρίες όπως επιπλέον επιβάρυνση σε φάρμακα διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος.
Στην περίπτωση πάντως που οι πολίτες δεν επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό τους, το σύστημα αυτόματα θα τους εγγράφει σε έναν γιατρό προκειμένου εκείνος να τους δημιουργήσει και τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.
Πάντως μια σημαντική διαφοροποίηση σχετίζεται πλέον με τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα μπορούν να γίνονται προσωπικοί αλλά θα πληρώνονται με χρήματα από την τσέπη των ασθενών. Πρόκειται για μια ρύθμιση που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας με το επιχείρημα ότι θα μπορεί ο πολίτης να επιλέγει κάποιον διαφορετικό από αυτόν που είναι διαθέσιμος στην πλατφόρμα της κυβέρνησης. Όμως στην περίπτωση αυτή παύει να υφίσταται το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο προσωπικός γιατρός είναι δωρεάν.
Κατά τα άλλα στο νέο εγχείρημα θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά και όλοι οι αγροτικοί γιατροί.
Πρόκειται για τους νέους γιατρούς που μόλις έχουν αποφοιτήσει από την ιατρική και κάνουν υπηρεσία υπαίθρου χωρίς βέβαια καμιά ειδικότητα.
Ταυτόχρονα όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση οι νέοι γιατροί που θα ακολουθήσουν την ειδικότητα της Παθολογίας ή της Γενικής Ιατρικής θα πριμοδοτηθούν με το εφάπαξ ποσό των 30.000€.
Προσωπικός γιατρός και για παιδιά
Στο μεταξύ η ηγεσία του υπουργείου υγείας δεσμεύεται ότι θα καλύψει και πάνω από 500.000 παιδιά με προσωπικό παιδίατρο, αφού επιδιώκει να εγγράψει 100 παιδιάτρους στο σύστημα ώστε να αναλάβουν παιδικό πληθυσμό.
Προς ώρας δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια συζήτηση με τους εκπροσώπους των Παιδιάτρων, καθώς όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος «Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση στην επιστημονική μας Εταιρεία ούτε έχει γίνει κάποια συζήτηση ή διαπραγμάτευση».
Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο εγχείρημα του προσωπικού γιατρού οι παιδίατροι είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών που έδινε το υπουργείο υγείας.
Οι βασικές αλλαγές που εισάγονται με το σχέδιο νόμου είναι:
1. Η αύξηση του πληθυσμού των Προσωπικών Γιατρών. Πλέον, εκτός από τους γιατρούς κλάδου ιατρών ΕΣΥ, των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ιδιώτες που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, προστίθενται όλοι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι ιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, κατά το πέμπτο έτος της εκπαίδευσής τους.
2. Προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης 30.000 ευρώ καθαρά, σε όσους ιατρούς επιλέξουν κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας.
3. Καταργείται το σύστημα αντικινήτρων. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν έως την 01.06.2025 σε Προσωπικό Ιατρό της επιλογής τους, διαφορετικά το σύστημα θα τους εγγράφει αυτομάτως σε Προσωπικό Ιατρό. Η εγγραφή θα γίνεται σε επίπεδο Δήμου ή Όμορων Δήμων, ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε γιατρό κοντά στον τόπο διαμονής του.
4. Ξεκινά η πρώτη φάση δωρεάν πρόσβασης 530.000 παιδιών από 0-16 ετών σε Προσωπικό Παιδίατρο. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων παιδιάτρων κατά 100, ώστε να καλύψει πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά σε πρώτη φάση και σε επόμενο στάδιο να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης του παιδικού πληθυσμού. Αυτή η πολιτική εστιάζει στη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης στην υγεία και μάλιστα για έναν πληθυσμό ευάλωτο όπως είναι τα παιδιά.
5. Καθιερώνεται ένα αποτελεσματικό σύστημα δεικτών απόδοσης των προσωπικών ιατρών, βάσει αντικειμενικών δεδομένων, όπως η συμμετοχή του εγγεγραμμένου πληθυσμού σε δράσεις πρόληψης κ.λ.π. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να εποπτεύει αποτελεσματικά την παροχή υπηρεσιών του συστήματος των Προσωπικών Γιατρών και να τους ενισχύει με κατάλληλα εργαλεία, ώστε να είναι σε θέση να βελτιώσουν τους δείκτες υγείας του πληθυσμού.
6. Επιπλέον, ιδρύονται επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας, όπου θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ
Πηγή: healthreport.gr