Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » Η μείωση της βλάβης από τον καπνό να γίνει μια κυρίαρχη στρατηγική για την δημόσια υγεία

Blog

Η μείωση της βλάβης από τον καπνό να γίνει μια κυρίαρχη στρατηγική για την δημόσια υγεία

Στόχος της SCOHRE είναι η  διαμόρφωση μιας ενιαίας, ισχυρής θέσης ώστε ο ΠΟΥ να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για το ζήτημα. Η 7η Επιστημονική Σύνοδος συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες και συμμετέχοντες από 39 χώρες από όλο τον κόσμο. Στη σύνοδο παρουσιάστηκαν βέλτιστες πρακτικές για σύγχρονες, ολοκληρωμένες και αποτελεσματικότερες στρατηγικές δημόσιας υγείας.

Καλές πρακτικές

Ενδεικτικά έγινε αναφορά στη στρατηγική «Swap to Stop» στο Ηνωμένο Βασίλειο και τονίστηκε η συμβολή του ατμίσματος στη μείωση της βλάβης και τον αντίκτυπό του σε θέματα οικονομικής και ψυχικής υγείας. Η ιστορία επιτυχίας της Νέας Ζηλανδίας που παρουσίασε ραγδαία μείωση του καπνίσματος μετά τη ρύθμιση του ατμίσματος το 2019-2020,  επέφερε το 2022-23 μείωση καπνίσματος στο 6,8%.

Διακοπή και διάδοση στους νέους

Στις αρχές και τις τεχνικές της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT) ως μεθόδου για τη διακοπή του καπνίσματος αναφέρθηκε  ο Δρ Solomon Rataemane, γνωστός ψυχίατρος από τη Νότια Αφρική και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της SCOHRE. Ο ψυχίατρος τόνισε τη σημασία της κατανόησης των εναυσμάτων, των μηχανισμών αντιμετώπισης και της πρόληψης της υποτροπής. Από την πλευρά του ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός  αμφισβήτησε το αφήγημα περί «επιδημίας ατμίσματος» και την ιδέα ότι τα αρωματισμένα προϊόντα χρησιμεύουν ως πύλη εισόδου στο κάπνισμα μεταξύ των εφήβων, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ του ατμίσματος με αρωματισμένα προϊόντα και των αυξημένων ποσοστών καπνίσματος μεταξύ των μαθητών γυμνασίου και λυκείου. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ρυθμιστικών μέτρων που θα δίνουν προτεραιότητα στην προστασία τόσο των νέων όσο και των ενηλίκων καπνιστών, προτείνοντας ότι ο έλεγχος της συσκευασίας και της επισήμανσης θα ήταν πιο αποτελεσματικός από τον περιορισμό της διαθεσιμότητας των γεύσεων.

Αναποτελεσματικά μέτρα

Σε συζήτηση με τίτλο «Απαγόρευση ή ρύθμιση – Πού βρίσκεται το όριο της δημόσιας υγείας;» τονίστηκε η ιστορική αναποτελεσματικότητα της απαγόρευσης και τα αρνητικά αποτελέσματά της. Εμπειρογνώμονες από διάφορες χώρες παρουσίασαν τα πραγματικά αποτελέσματα των απαγορεύσεων των εναλλακτικών προϊόντων χαμηλού κινδύνου στα τσιγάρα και να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τις αποτελεσματικές στρατηγικές για τη μείωση του καπνίσματος.

Ισπανικό σχέδιο

Ο Δρ Fernando Fernandez-Bueno από την Ισπανία παρουσίασε το νέο σχέδιο της χώρας για τον έλεγχο του καπνού, υποστηρίζοντας στρατηγικές βασισμένες στην επιστήμη και τη μείωση της βλάβης. Το σχέδιο επικεντρώνει στην επιστήμη, στην αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και των κοινωνικών ιστοριών και στην ενίσχυση των στρατηγικών πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος με τη μείωση της βλάβης.

Νέα προσέγγιση στον έλεγχο του καπνού

Στην ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στον έλεγχο του καπνού στον Καναδά αναφέρθηκε η κ. Maria Papaioannoy, υποστηρίζοντας τη συμπερίληψη και την καινοτομία στους κανονισμούς για ασφαλέστερα προϊόντα νικοτίνης. Σύμφωνα με την κ. Papaioannoy, το σημερινό μοντέλο ελέγχου του καπνού στη Βόρεια Αμερική βασίζεται στο παρελθόν. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου νόμου, του Safer Nicotine Act.

10 προτάσεις

1. Ευαισθητοποίηση και τεκμηριωμένες αποφάσεις: Τα άτομα πρέπει να υποστηρίζονται στο να προσδιορίζουν τι έχει σημασία για αυτά, εξασφαλίζοντας ότι υπάρχουν σαφείς και συγκρίσιμες πληροφορίες για να καθοδηγούν τις αποφάσεις τους.
2. Βιοηθική και ανθρώπινα δικαιώματα: Οι πολιτικές για τα προϊόντα νικοτίνης πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των καταναλωτών και να θέτουν τη βιοηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο προσκήνιο.
3.Αλφαβητισμός στον τομέα της υγείας: Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, των καπνιστών και του κοινού είναι απαραίτητη για τον αποτελεσματικό έλεγχο του καπνού. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να υποστηρίζουν προληπτικά τους καπνιστές στη διακοπή του καπνίσματος, ενώ οι καπνιστές χρειάζονται τα εργαλεία και τους πόρους για να τα καταφέρουν.
4. Δίκτυο και συνεργασία: Η ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μπορεί να οδηγήσει σε σύγχρονες, αποτελεσματικές στρατηγικές δημόσιας υγείας και σε μια ενιαία, επιστημονικά τεκμηριωμένη στάση για τον έλεγχο του καπνίσματος.
5. Πρόληψη: Πρόληψη της έναρξης του καπνίσματος και της έκθεσης στο κάπνισμα μέσω της φορολόγησης, αυστηρότερων κανονισμών αγοράς, περιορισμών στη διαφήμιση, προειδοποιήσεων για την υγεία και παρεμβάσεων σε επίπεδο κοινότητας για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, ιδίως των νέων.
6. Ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο: Οι κανονισμοί θα πρέπει να δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις, να αντιμετωπίζουν τα προϊόντα νικοτίνης αναλογικά με τον κίνδυνο που ενέχουν και να ενημερώνονται τακτικά με νέα επιστημονικά στοιχεία. Οι φορολογικοί νόμοι θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο του προϊόντος, προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές από την παραπληροφόρηση.

7. Πολιτική και έρευνα βασισμένες σε αποδείξεις: Οι πολιτικές που βασίζονται σε αποδείξεις παρέχουν μια σταθερή βάση για την πρόληψη και τη θεραπεία. Η συνεχής, ανεμπόδιστη έρευνα θα πρέπει να παράγει δεδομένα για την ενημέρωση των προσπαθειών για τον έλεγχο του καπνίσματος και τη μείωση της βλάβης από τον καπνό.
8. Διακοπή του καπνίσματος: Η διακοπή του καπνίσματος παραμένει η πιο ισχυρή και οικονομικά αποδοτική παρέμβαση για την πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Η ιεράρχηση της διακοπής του καπνίσματος μέσω της συστηματικής αναγνώρισης και θεραπείας των καπνιστών είναι ζωτικής σημασίας.
9.Διαφοροποιημένη φορολόγηση:Μια φορολογική πολιτική που προάγει την υγεία θα πρέπει να φορολογεί τα προϊόντα καπνού και νικοτίνης με βάση την αρχή «λιγότερη βλάβη, λιγότεροι φόροι».
Οι τακτικά επικαιροποιημένες αξιολογήσεις τοξικότητας θα συμβάλουν στον περιορισμό της πρόσβασης σε προϊόντα υψηλής τοξικότητας, μειώνοντας την κατανάλωση και τις επιβαρύνσεις για την υγεία.
10. Μείωση της βλάβης από τον καπνό: THR, παράλληλα με την πρόληψη, τη διακοπή της χρήσης και τα φορολογικά εργαλεία, θα πρέπει να αποτελεί μια κύρια στρατηγική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι εναλλακτικές λύσεις χαμηλότερου κινδύνου, όπως οι συσκευές ατμίσματος, οι θήκες νικοτίνης και ο θερμαινόμενος καπνός, μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για την υγεία των καπνιστών που αλλάζουν.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης