Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Ξεκινά ο έλεγχος δαπανών για τις ιδιωτικές κλινικές – Ο ρόλος του ΚΕΤΕΚΝΥ

Blog

Ξεκινά ο έλεγχος δαπανών για τις ιδιωτικές κλινικές – Ο ρόλος του ΚΕΤΕΚΝΥ

Ιδιωτικές κλινικές στο μικροσκόπιο.

Στον έλεγχο των δαπανών που καταβάλλονται για τις νοσηλείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές, επιχειρεί να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο του περιορισμού της δαπάνης του Οργανισμού, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκινά να ελέγχει τα νοσήλια αλλά και τις ίδιες τις νοσηλείες των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσει την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και να μειώσει όσο είναι δυνατόν τις υπερχρεώσεις που γίνονται σήμερα.

Υπό το πρίσμα αυτό το ΚΕΤΕΚΝΥ, το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών, προχώρα σε σύμφωνο συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές ώστε να καθοριστούν τα νοσήλια που θα καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο για τους ασθενείς που θα πηγαίνουν για θεραπεία στον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ Παντελής Μεσσαρόπουλος προχώρα σε μνημόνιο συνεργασίας με μεγάλες αλυσίδες ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να ορισθεί η λεγόμενη τιμή βάσης.

Να ορισθεί ουσιαστικά το κόστος νοσηλείας ανά ασθενή και πάθηση, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Βασικό ρόλο θα διαδραματίσει η συνολική δαπάνη που έχει να διαθέσει ο ΕΟΠΥΥ, το κόστος που ισχύει σήμερα στο δημόσιο, τα ποιοτικά κριτήρια που έχουν ορισθεί αλλά και το είδος των περιστατικών που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές κλινικές.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι ξεκάθαρο, σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, πού θα κατανέμονται τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ ώστε να μπορούν και οι κλινικές να κάνουν έναν προγραμματισμό, ενώ με το νέο σχέδιο και την εφαρμογή του συστήματος κοστολόγησης θα μπορούν να ελεγχθούν και όσοι σήμερα υπερχρεώνουν το σύστημα είτε με επιπλέον κόστος είτε ακόμη και με πλασματικές νοσηλείες.

Ταυτόχρονα όμως θα είναι σαφές για το δημόσιο σύστημα εάν θεωρείται συμφέρουσα η κατάσταση οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα ή στον δημόσιο, ώστε από κει και πέρα να αλλάξει και η πολιτική υγείας που θα ακολουθηθεί.

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα εξετάσει εάν στο μέλλον οι ασθενείς του ΕΣΥ θα νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές ή θα πρέπει να τους κατευθύνει σε δημόσιο νοσοκομείο εάν κριθεί ότι η κατάσταση είναι πιο συμφέρουσα.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης