Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Έρχεται ο προσωπικός γιατρός και επί πληρωμή – Οι 3 αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια

Blog

Έρχεται ο προσωπικός γιατρός και επί πληρωμή – Οι 3 αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια

Προσωπικός γιατρός αλλά με χρήματα από την τσέπη των ασθενών, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες για την Πρωτοβάθμια θα δώσει τη δυνατότητα στους δικαιούχους πολίτες, να επιλέγουν τον προσωπικό τους γιατρό τον οποίο όμως θα πρέπει να τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

Πρόκειται για μια ρύθμιση, που καταρρίπτει ουσιαστικά το αρχικό σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο προέβλεπε ότι όλοι οι δικαιούχοι πολίτες περίπου 8 εκατομμύρια πολίτες θα είχαν στη διάθεσή τους έναν γιατρό δωρεάν προκειμένου να τους παρακολουθεί ιατρικά.

Ωστόσο εξαιτίας της άρνησης του ιατρικού προσωπικού να συμμετάσχει στο εγχείρημα θα δίνεται η δυνατότητα να επιλέγουν οι πολίτες και ελεύθεροι επαγγελματίες γιατρούς αλλά επί πληρωμή. Μια ρύθμιση που φαίνεται πως προβλημάτισε το κυβερνητικό στρατόπεδο ακριβώς εξαιτίας της αρχικής ιδέας ότι ο προσωπικός γιατρός θα ήταν δωρεάν για όλους.

Άλλωστε δεν έχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν δωρεάν κάποιον άλλο γιατρό.

Προσωπικός γιατρός και ο ρόλος των ανειδίκευτων


Παράλληλα όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα θα περιλαμβάνεται πιθανότατα ρύθμιση βάσει της οποίας θα μπορούν ανειδίκευτοι γιατροί που όμως θα ακολουθήσουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας, να αναλαμβάνουν ρόλο προσωπικού γιατρού.

Ταυτόχρονα θα ενεργοποιηθούν και οι αγροτικοί γιατροί ώστε να παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες στους πολίτες, κάτι βέβαια που δεν αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης του ιατρικού προσωπικού. Και αυτό διότι ελλείψεις σε προσωπικούς γιατρούς καταγράφονται κυρίως στις μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ενώ οι αγροτικοί γιατροί υπηρετούν στην ύπαιθρο και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης