Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » FDA: Αξιολόγηση πυκνότητας μαστού μαζί με τη μαστογραφία

Blog

FDA: Αξιολόγηση πυκνότητας μαστού μαζί με τη μαστογραφία

Όπως είναι γνωστό η μεγάλη πυκνότητα των μαστών αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού ενώ παράλληλα κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό του καρκίνου στη μαστογραφία. Από χθες Τρίτη όλες οι αναφορές μαστογραφίας και οι επιστολές αποτελεσμάτων που αποστέλλονται σε ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να περιλαμβάνουν αξιολόγηση της πυκνότητας του μαστού. Ο νέος κανονισμός της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ  (FDA) που απαιτεί οι πάροχοι μαστογραφίας να ενημερώνουν τους ασθενείς για την πυκνότητα των μαστών τους τέθηκε σε ισχύ από χθες Τρίτη. Η πυκνότητα του μαστού καθορίζεται από τη σχέση του αδενικού ιστού που υπάρχει στο στήθος μιας γυναίκας έναντι του λιπώδους ιστού. Όσο περισσότερος είναι ο αδενικός ιστός, τόσο πιο πυκνός είναι ο μαστός. Όσο λιγότερο είναι το λίπος, τόσο πιο πολύς είναι ο αδενικός ιστός και τόσο πιο πυκνοί οι μαστοί. Αντιστρόφως, όσο περισσότερο είναι το λίπος τόσο πιο αραιοί, πιο λιπώδεις είναι οι μαστοί.

Περίπου οι μισές γυναίκες άνω των 40 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν μεγάλη πυκνότητα στο μαστό , δήλωσε η ακτινολόγος Δρ. Kimberly Feigin, προσωρινή επικεφαλής της Υπηρεσίας Απεικόνισης Μαστού και επικεφαλής της Διασφάλισης Ποιότητας Μαστού στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center. «Ασχολούμαστε με την πυκνότητα του μαστού για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι η πυκνότητα του μαστού μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό ενός καρκίνου σε μια μαστογραφία, επειδή ο πυκνός ιστός του μαστού – φαίνεται λευκός στη μαστογραφία και ο καρκίνος φαίνεται επίσης λευκός στη μαστογραφία», είπε η Δρ. Kimberly Feigin. «Ο δεύτερος λόγος που η πυκνότητα του μαστού είναι σημαντική είναι επειδή η ύπαρξη πυκνού ιστού μαστού αυξάνει το επίπεδο κινδύνου μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού», δήλωσε.

Οι νέος κανονισμός του FDA για την ενημέρωση των γυναικών για την πυκνότητα του μαστού τους δεν καθορίζει συγκεκριμένα επόμενα βήματα για ασθενείς με μεγάλη πυκνότητα στο μαστό, αλλά συμβουλεύει τις γυναίκες να μιλήσουν με τους παρόχους υγείας τους για να κατανοήσουν καλύτερα τον ατομικό τους κίνδυνο και να καθορίσουν ένα σχέδιο ελέγχου που είναι κατάλληλο για αυτές. Αν και στις ΗΠΑ συνιστάται σε όλες τις γυναίκες να κάνουν μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών, ορισμένες γυναίκες με πυκνό μαστό μπορεί να πρέπει να κάνουν και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις μαστού, όπως υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης