Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Τι αλλάζει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων για τον RSV

Blog

Τι αλλάζει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων για τον RSV

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (respiratory syncytial virus- RSV)

Πρόκειται για έναν RNA ιό που συχνά προκαλεί λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού.  Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, που επιμελήθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, υπεύθυνος Μονάδος Ειδικών Λοιμώξεων Πανεπιστημιακού του Νοσοκομείου ΠατρώνΣτυλιανός Φ. Ασημακόπουλος,  εξηγεί ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με RSV συνήθως παρουσιάζουν αρχικά συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό για αρκετές ημέρες (ρινική συμφόρηση, ρινόρροια) και ακολουθούν τα συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό μετά από αρκετές ημέρες (παραγωγικός βήχας, συριγμός, αναπνευστική δυσχέρεια). Ο RSV είναι σχετικά συχνό αίτιο πνευμονίας στους ενήλικες, καθώς ανιχνεύεται στο 3% των ασθενών με πνευμονία της κοινότητας (5ος κατά σειρά αιτιολογικός παράγων), ενώ παράλληλα αποτελεί την 1η αιτία ιογενούς λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού σε παιδιά μικρότερα 5 ετών.

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με RSV είναι μεταδοτικά για 3 έως 8 ημέρες, ενώ ορισμένα άτομα μπορεί να μεταδίδουν τον ιό για έως και 4 εβδομάδες. Ο RSV επιβιώνει σε επιφάνειες, όπως είναι έπιπλα, δέρμα, υφάσματα και γάντια για μεγάλα διαστήματα. Η επαφή με ένα μολυσμένο άτομο ή η επαφή με μια μολυσμένη επιφάνεια, καθώς και ο αυτoενοφθαλμισμός, είναι απαραίτητα για τη μετάδοση του RSV.

Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων από την πλευρά της συνιστά τον εποχιακό  εμβολιασμό τον Οκτώβριο με μια δόση Abrysvo ή Arexvy σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, με προτεραιότητα όσους έχουν τουλάχιστον μία εκ των κατωτέρω συννοσηροτήτων ή καταστάσεων, που προδιαθέτουν σε σοβαρή νόσο από τον ιό RSV:
• χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
• άσθμα
• καρδιακή ανεπάρκεια
• στεφανιαία νόσο
• αγγειακή νόσο του εγκεφάλου
• σακχαρώδη διαβήτη
• χρόνια νεφρική νόσο
• χρόνια ηπατοπάθεια
• ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη)
• διαβίωση σε ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας

Εμβολιασμός εγκύων:

Με βάση τα Ελληνικά επιδημιολογικά δεδομένα προτείνεται ο εμβολιασμός των εγκύων, με μια δόση Abrysvo®, να διενεργείται μεταξύ 32ης και 36ης εβδομάδας κύησης κατά τους μήνες εποχιακής έξαρσης του RSV (Σεπτέμβριο – Μάρτιο). Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων ενθαρρύνει τον εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο την αύξηση της συμμόρφωσης των γυναικών και την κατά το δυνατόν πληρέστερη προστασία των βρεφών.

Από την μεριά του ο MD, MΗΑ, γενικός/οικογενειακός ιατρός, γεν. γραμμ. Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής & ΠΦΥ, αν. αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ Ευάγγελος Φραγκούλης επισημαίνει σε σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής φδικτύωσης πως «το βάρος τώρα πέφτει σε εμάς τους γιατρούς και ειδικά τους Προσωπικούς Ιατρούς, καθώς και στους υπόλοιπους επαγγελματίες της ΠΦΥ για να προωθήσουν την εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό ευθύνης τους, ώστε οι ευκαιρίες για προάσπιση της υγείας να μην πάνε χαμένες».


Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά εισάγεται στο Εθνικό Πρόγραμμα ο ετήσιος εμβολιασμός έναντι της Covid-19.  Συγκριμένα, συνιστάται μια δόση του επικαιροποιημένου μονοδύναμου εμβολίου σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης