Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Άδωνις Γεωργιάδης: Χωρίς επίταξη αλλά με υποχρέωση οι ιδιώτες γιατροί για εφημερίες στο ΕΣΥ – Γιατί καθυστερούν τα κίνητρα

Blog

Άδωνις Γεωργιάδης: Χωρίς επίταξη αλλά με υποχρέωση οι ιδιώτες γιατροί για εφημερίες στο ΕΣΥ – Γιατί καθυστερούν τα κίνητρα

Αν και στην αρχή του άτυπου αυτού πολέμου ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της επίταξης τους με βάση τον νόμο Πλεύρη σήμερα από το βήμα της βουλής δήλωσε πώς ο καταναγκασμός είναι η έσχατη λύση, είναι σαν το μουρουνέλαιο, θα το εφαρμόσω μόνο αν παραστεί ανάγκη».

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε πως την επόμενη εβδομάδα θα φέρει στη Βουλή διατάξη- εξουσιοδότηση που θα του δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων αναφορικά με την υποχρέωση των ιδιωτών γιατρών να συμμετάσχουν με εφημερίες σε περιοχές που έχει ανάγκη το ΕΣΥ, λόγω ελλείψεων.

Μέχρι όμως να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με Ιατρικούς Συλλόγους των 14 περιοχών όπου παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.

Στόχος είναι έστω την τελευταία στιγμή να βρεθούν ιδιώτες γιατροί οι οποίοι εν μέσω θέρους θα καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση είναι αποφασισμένη να αποφύγει την πιθανότητα της επίταξης, αλλά αναμένεται να προχωρήσει σε «μπλόκο» της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που δραστηριοποιούνται στις 14 περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

Πάντως ο υπουργός Υγείας επανέλαβε σήμερα ότι «ο πρωθυπουργός είναι σύμφωνος με αυτό τον χειρισμό και συμφωνεί με τις συγκεκριμένες πολιτικές». Και συνέχισε: «Το κράτος αναγνωρίζοντας το μεγάλο έλλειμμα των περιοχών και τη καθυστέρηση, ωστόσο δίνει επιπλέον κίνητρα, δεν ειναι καμία συγκλονιστική θυσία να κάνουν οι γιατροί δύο ή 3 εφημερίες το μήνα».

Γιατί καθυστερούν τα κίνητρα
Πάντως η κοινή υπουργική απόφαση με τα αυξημένα κίνητρα που η κυβέρνηση υπόσχεται πώς θα δοθούν στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν το ΕΣΥ αναμένεται να εκδοθεί από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αν και η αρχική πρόβλεψη ήταν πως η υπουργική απόφαση θα δημοσιοποιούνταν την άλλη εβδομάδα. τελικά μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τα κονδύλια για να καταβληθούν τα αυξημένα επιδόματα στους ιδιώτες γιατρούς.

Και για του λόγου του αληθές ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από τη Σύρο δήλωσε πώς το επόμενο χρονικό διάστημα, με εφαρμογή από τον Σεπτέμβρη, θα έχουμε την ΚΥΑ που θα δίνει σημαντική αύξηση στο επίδομα των άγονων περιοχών, που είναι τα νησιά των Κυκλάδων. Από 100 ευρώ θα τριπλασιαστεί και στις συγκεκριμένες ειδικότητες θα είναι άλλο τόσο. Άρα 500 με 600 ευρώ καθαρά μεσοσταθμικά – ανάλογα με το βαθμό του γιατρού- και αφού ψηφιστεί, θα ξαναπροκηρυχθούν οι άγονες θέσεις που μαζί με το ιδιωτικό έργο των γιατρών πιστεύουμε ότι θα μειωθούν πολύ οι πιθανότητες να ξαναμείνουν αυτές οι θέσεις κενές».

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης