Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Σημαντική ανακάλυψη για τον καρκίνο του παγκρέατος από επιστημονική ομάδα σε Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ

Blog

Σημαντική ανακάλυψη για τον καρκίνο του παγκρέατος από επιστημονική ομάδα σε Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σε θέση να μπλοκάρει μόρια σε ένα από τα πιο σημαντικά γονίδια του οργανισμού, βοηθώντας την ασθένεια να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί γρήγορα.

Η Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου, του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο John van Geest του Πανεπιστημίου Nottingham Trent, δήλωσε: «Η έρευνα, η οποία παρείχε νέα κατανόηση και γνώση για το πώς συμπεριφέρεται ο καρκίνος, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για πιθανές νέες θεραπείες στο μέλλον».

Πρόσθεσε: «Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από τους 20 κοινούς καρκίνους. Η επιβίωση των ασθενών πέραν της πενταετίας έχει βελτιωθεί πολύ λίγο εδώ και αρκετό καιρό και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρούμε νέους τρόπους για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη νόσο, τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται και γιατί είναι τόσο επιθετική».

Ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς πεθαίνουν εντός τριών μηνών μετά τη διάγνωση.

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastro Hep Advances, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ιστού από υγιείς ανθρώπους καθώς και από καρκίνο του παγκρέατος. Διαπίστωσαν ότι οι καρκίνοι του παγκρέατος πυροδοτούν μια διαδικασία γνωστή ως μεθυλίωση του DNA, προκαλώντας την απενεργοποίηση μορίων στο κανονικά ευεργετικό γονίδιο HNF4A, επιτρέποντας στους όγκους να αναπτύσσονται εξαιρετικά γρήγορα.

Το γονίδιο HNF4A είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία, επειδή βοηθάει πολλά από τα όργανα του σώματος να λειτουργούν σωστά. Όμως οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να απενεργοποιήσει κρυφά τα οφέλη του γονιδίου.

Η κ. Χατζηαποστόλου δήλωσε σχετικά: «Το γονίδιο αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του γονιδίου που έχει αποκτηθεί από το ανθρώπινο σώμα: «Η απώλεια του HNF4A οδηγεί στην ανάπτυξη και την επιθετικότητα του καρκίνου του παγκρέατος και τώρα γνωρίζουμε ότι συσχετίζεται με την κακή επιβίωση των ασθενών».

Πηγή: allabouthealth.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης