Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Επενδυτικό clawback: Που «γέρνει η ζυγαριά» των αιτημάτων

Blog

Επενδυτικό clawback: Που «γέρνει η ζυγαριά» των αιτημάτων

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του «επενδυτικού clawback», του συμψηφισμού ποσών clawback εταιρειών με δαπάνες παραγωγικών αλλά και ερευνητικών επενδύσεων που αφορά στα έτη 2024-25.

Η διαδικασία υποβολής των αιτημάτων για ένταξη στο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις 30/5, όπως έγραψε το News4Health, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως συνολικά υποβλήθηκαν αιτηματα για 40 επενδυτικά σχέδια από φαρμακευτικές εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές.

Τώρα, όμως, «αρχίζουν τα δύσκολα» αφού από αυτά τα 40 θα πρέπει να επιλεγούν τα πρόγραμμα που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα 27 σχέδια αφορούσαν επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και τα 13 παραγωγικές επενδύσεις.

Η επιλογή, που δεν αναμένεται πριν το φθινόπωρο, θα καταδείξει πως θα κατανεμηθεί το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για τον συμψηφισμό επενδυτικών δαπανών με ποσά clawback και το οποίο συνολικά έχει προσδιοριστεί στα 150 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, με τα 40 αυτά επενδυτικά προγράμματα να αθροίζονται στα 230 εκατ. ευρώ, μοιραία μόλις μέρος του θα επιλεγεί για ένταξη στο «επενδυτικό clawback», που αποτελεί μέρος της δράσης «Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback & συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Μάλιστα, τα 230 εκατ. ευρώ φέρονται να είναι ισόποσα κατανεμημένα στις δύο κατηγορίες, καθώς περίπου 115 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ύψος των υποβληθέντων σχεδίων που αφορούν σε R&D και άλλα τόσα σε προγράμματα παραγωγικών επενδύσεων.

Ωστόσο, η εικόνα των αιτημάτων ή του ύψους των επενδύσεων στην κάθε κατηγορία, δεν επιβάλλει και την κατεύθυνση που θα λάβουν τα προγράμματα που τελικά θα εγκριθούν για τον συμψηφισμό.

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, «ως ποσό υποκείμενο σε συμψηφισμό με ενισχύσεις για έργα Έρευνας & Ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων, θεωρείται και η έκπτωση την οποία χορηγούν ΚΑΚ ή οι φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τους με την Επιτροπή διαπραγμάτευσης Τιμών και Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ και η οποία αντιστοιχεί έως το ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) που θα καταλογιζόταν σε βάρος τους εάν δεν είχαν ενταχθεί σε κλειστό προϋπολογισμό».

Έχει προβλεφθεί, δε, μια γεωγραφική κατανομή για τα 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας:

  • 40 εκατ. ευρώ αφορούν στις «λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες», όπως έχουν χαρακτηριστεί η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, σΚεντρική Μακεδονία, σ Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα.
  • 35 εκατ ευρώ αφορούν σε «περιφέρειες σε μετάβαση» όπως έχουν χαρακτηριστεί η Δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά, η Πελοπόννησος, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη.
  • 70 εκατ. ευρώ για «περισσότερο αναπτυγμένες περιφέρειες», που ουσιαστικά αφορά την Αττική
  • 5 εκατ. ευρώ για τη Στερεά Ελλάδα

Πληροφορίες θέλουν το τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια να έχουν υποβληθεί από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και συγκεκριμένα τις ΕΛΠΕΝ, DEMO, RAFARM, VIANEX, Faran, Bennett, αλλά και τη γερμανικών συμφερόντων Boehringer.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης