Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επισημαίνοντας ότι σημειώνεται, στο πρώτο πεντάμηνο του χρόνου, μείωση των δαπανών σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, περίπου 1,5%, σχολιάζοντας πως το ποσοστό δεν είναι μικρό, αν ληφθεί υπόψη πως οι δαπάνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανεβαίνουν χρόνο με το χρόνο, άρα το 1,5% στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης δαπανών.
«Συνήθως, τα υπουργεία στο τέλος του χρόνου ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών. Εμάς φέτος αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς θα μας περισσέψουν και χρήματα. Και ταυτόχρονα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό διενεργηθέντων χειρουργικών επεμβάσεων, που είχαμε όλα τα χρόνια που κάνουμε στατιστική στο ΕΣΥ.
Άρα με λιγότερες δαπάνες, έχουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα.
Πρόσφατα, παρουσιάσαμε σε όλη τη φαρμακευτική βιομηχανία και την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής αλλά και της γενικής. Ειδικά στα νοσοκομεία, η φαρμακευτική δαπάνη έχει πάει εξαιρετικά καλά το 2024. Η αύξησή τους σε σχέση με το 2023 είναι αμελητέα, κάτι που από μόνο του αποτελεί επιτυχία για όσους καταλαβαίνουν από το φάρμακο, δεδομένου ότι έχουμε συνεχώς καινούργιες θεραπείες που μπαίνουν στο σύστημα».
Προανήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης την υπογραφή δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων:
- Η πρώτη, ανακοινώθηκε ήδη και αφορά στη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να επιτελούν πέραν του ωραρίου τους ιδιωτικό έργο και να έχουν από κει σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα. «Η απόφαση αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του», υπογράμμισε ο υπ. Υγείας.
- Η δεύτερη Κοινή Υπουργική Απόφαση θα είναι η νέα μορφή κινήτρων για τις άγονες περιοχές και ο νέος χάρτης των άγονων περιοχών. «Οι περιοχές, δηλαδή, που θα μπορούμε να δίνουμε επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ, κυρίως διότι έχουμε μία σειρά περιοχών που έχουμε διαρκείς προκηρύξεις προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, οι οποίες βγαίνουν συνεχώς άγονες.
Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό θα έχουμε και μια άλλη ανακοίνωση, τις επόμενες μέρες», δεσμεύτηκε ο κ. Γεωργιάδης.
Στόχος η μείωση των επιστροφών
«Ο μεγάλος στόχος –που πιστεύω ότι θα επιτευχθεί– είναι η μείωση των συνολικών επιστροφών στο φάρμακο κατά 200 με 300 εκατομμύρια μέσα στο 2024. Οι μεταρρυθμίσεις που κάναμε με τα κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την ψηφιακή μεταφορά μέσω της ΗΔΙΚΑ των διαγωνιστικών εξετάσεων έτσι ώστε να κλειδώνονται τα πρωτόκολλα στα αλήθεια, δουλεύει και ήδη μπήκε μέσα και η δυσλιπιδαιμία από προχθές».
Η διαφάνεια στη φαρμακευτική δαπάνη
«Με την πλατφόρμα που φτιάξαμε στον ΕΟΠΥΥ, μπορούν πια οι εταιρίες να μπαίνουν και να βλέπουν την πορεία της δαπάνης –και της δικής τους δαπάνης– ώστε να υπολογίζουν το clawback από πριν.
Οι διαπραγματεύσεις για τις εκπτώσεις έχουν πάει εξαιρετικά καλά από το 2024.
Γενικά πιστεύω ότι ήταν ένα παραγωγικό πεντάμηνο, έχουμε κάνει ήδη πάρα πολλά πράγματα και έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά ακόμα.
Ο στόχος μου είναι το 2025 το ΕΣΥ να αρχίσει να λειτουργεί με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο και όσον αφορά τις εφημερίες και όσον αφορά τα επείγοντα και όσον αφορά τον τρόπο καταβολής και υπολογισμού του clawback στο φάρμακο, τον τρόπο περιορισμού της δαπάνης στα διαγνωστικά και φυσικά τον τρόπο που θα γίνονται γρηγορότερα οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ ώστε να καλύπτονται τα πολύ μεγάλα κενά».
Στήριξη στην πρόληψη
Και παράλληλα φυσικά τρέχει το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» των προληπτικών εξετάσεων, στο οποίο μπαίνουν από την άλλη εβδομάδα σε πολύ επιθετική δράση με πολύ μεγάλη ταχύτητα, γιατί η πρόληψη είναι ίσως και το πιο βασικό κομμάτι το να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό και χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εργαλεία που δεν είχαμε στο παρελθόν».
Συνάντηση φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακοποιών
Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακοποιών. «Θέλω να τελειώσουμε μία εκκρεμότητα: να φτάσουμε στο στόχο των γενοσήμων εκεί που πρέπει να είμαστε. Για να επιτευχθεί αυτό θέλουμε μαζί μας και τους γιατρούς, αλλά θέλουμε μαζί μας και τους φαρμακοποιούς και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε. Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν οι ελλείψεις στα φάρμακα. Ήδη, στην αγορά είναι εμφανής η προσπάθεια αυτή και οι ελλείψεις σήμερα στα φάρμακα είναι εξαιρετικά λιγότερες απ’ ότι πριν από πέντε μήνες».
Τώρα, θα δώσουμε αυξήσεις τιμών στα φτηνά φάρμακα
«Το να δίνεις αυξήσεις στα φάρμακα από μόνο του ακούγεται άσχημο. Όμως, πρέπει να το εξηγήσω αυτό. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω της χρεοκοπίας και εγώ ως υπουργός κατά το παρελθόν, είχαμε ψηφίσει νόμους που προέβλεπαν μόνο μειώσεις τιμών. Δεν μπορούσε να αυξηθεί η τιμή. Τα φάρμακα πήγαιναν πάντα προς τα κάτω. Αυτό είναι σωστό γιατί μείωσε τη δαπάνη. Όμως, τελικά έχει οδηγήσει σήμερα στο εξής φαινόμενο. Σε φάρμακα φθηνά, δηλαδή φάρμακα της τάξεως του 0 ως 10, ως 15 ευρώ, έχουμε τόσο μεγάλη μείωση τιμών που πολλά από τα φάρμακα αυτά είναι πολύ κάτω από το κόστος της παραγωγής.
Γιατί τα φάρμακα, όπως κάθε αγαθό, άλλοτε πέφτει, άλλοτε ανεβαίνει η αξία τους. Είναι ανάλογα με τις πρώτες ύλες, την ενέργεια, το κόστος προσωπικού και τα λοιπά. Το ότι εμείς πιέζουμε συνέχεια τα φάρμακα προς τα κάτω, οδήγησε σε μία σειρά φαρμάκων κάτω από το όριο του να είναι όχι κερδοφόρα, να είναι έστω βιώσιμα.
Αυτό έχει οδηγήσει στην απόσυρση πολλών από αυτών των φαρμάκων από την αγορά και εκεί οφείλεται και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων. Έχει γίνει μία πρώτη ανάρτηση των προτεινομένων από τον ΕΟΦ αυξήσεων με βάση τα κριτήρια της Υπουργικής Απόφασης που έχω εκδώσει. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που οι εταιρείες κάνουν τις ενστάσεις τους και θα εξεταστούν από τον ΕΟΦ για το που μπορεί να έχει γίνει λάθος. Μέσα στον Ιούλιο, θα βγει οριστικός πίνακας και αυτό θα συμβάλει πολύ στο να μειωθούν οι ελλείψεις των φαρμάκων αυτών».