Η ικανότητα εντοπισμού αυτών των ασθενών εκ των προτέρων «σημαίνει ότι οι φαρμακευτικές θεραπείες θα μπορούσαν ενδεχομένως να χορηγηθούν σε πρώιμο στάδιο, κάτι που θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου ή ακόμη και να την αποτρέψει από την εμφάνισή της», δήλωσε ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης, ο Dr. Michael Bartl, του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Goettingen.
Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος από 99 άτομα με νόσο του Πάρκινσον, 36 υγιείς εθελοντές και 72 ασθενείς με διαταραχή ύπνου REM, χωρίς κανείς να έχει συμπτώματα που σχετίζονται με το Πάρκινσον.
Η διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM (REM Sleep Behavior Disorder – RBD) είναι μια κατάσταση κατά την οποία η φυσιολογική παράλυση που εμφανίζεται κατά το στάδιο του ύπνου REM (Rapid Eye Movement) είναι ατελής ή απουσιάζει. Αυτό επιτρέπει στο άτομο να βιώνει πιο ενεργητικά σωματικά τα όνειρά του. Αυτή η διαταραχή είναι γνωστό ότι αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης εγκεφαλικών ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον.
Αναλύοντας τα δείγματα, οι ερευνητές εντόπισαν 23 πρωτεΐνες που συνδέονται άμεσα με διαδικασίες που εμπλέκονται στη νόσο του Πάρκινσον. Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο μηχανικής μάθησης, επέλεξαν οκτώ πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν το 100% των περιπτώσεων Πάρκινσον.
Οι οκτώ πρωτεΐνες που συνδέονται με τις επιδράσεις του Πάρκινσον στον εγκέφαλο «αντιπροσωπεύουν πιθανούς στόχους για νέες φαρμακευτικές θεραπείες», είπε ο Dr. Michael Bartl.
Σχεδόν το 80% των ασθενών με τη διαταραχή ύπνου είχαν το ίδιο προφίλ πρωτεΐνης αίματος με τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, έδειξαν επίσης οι αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications.
Τα επόμενα 10 χρόνια, 16 από τους ασθενείς με διαταραχή ύπνου συνέχισαν να αναπτύσσουν νόσο του Πάρκινσον. Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι το μοντέλο αναγνώρισε αυτά τα άτομα με ακρίβεια 79% έως και 7 χρόνια πριν από την έναρξη των κινητικών συμπτωμάτων.
Οι ερευνητές αξιολογούν επί του παρόντος την ακρίβεια του τεστ στην ανάλυση δειγμάτων από άτομα με γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον.
Πηγή: dailypharmanews.gr