Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Πώς θα αμείβονται διαγνωστικά και γιατροί για τις δωρεάν εξετάσεις – Τι προβλέπει εγκύκλιος

Blog

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Πώς θα αμείβονται διαγνωστικά και γιατροί για τις δωρεάν εξετάσεις – Τι προβλέπει εγκύκλιος

Ο καρκίνος τραχήλου μήτρας μπορεί να προβλεφτεί με τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις που ξεκίνησαν ήδη.

Τον «τιμοκατάλογο» αποζημίωσης για τους γιατρούς που θα διεξάγουν τις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας με βάση το πρόγραμμα πρόληψης του Ταμείου Ανάκαμψης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωστοποίησε τις αμοιβές στους γιατρούς με δεδομένο ότι ξεκινά το πρόγραμμα πρόληψης το οποίο να υπενθυμιστεί ότι ξεκίνησε με τον καρκίνο του μαστού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εξετάσεις αυτές απαγορεύεται οι γιατροί ή τα διαγνωστικά κέντρα να εισπράττουν επιπλέον αμοιβή από τους πολίτες, ενώ τα τεστ θα αποζημιώνονται στο διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα χωρίς εκπτώσεις και υποχρεωτικές επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ (clawback, rebate).

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Τι προβλέπει η εγκύκλιος
Στην εγκύκλιο αναφέρεται πώς απαγορεύεται ρητώς, σαφώς και κατηγορηματικώς ότι η συμμετοχή των ωφελούμενων στη δαπάνη διενέργειας των διαγνωστικών εξετάσεων και των ιατρικών επισκέψεων που περιλαμβάνονται στις δράσεις και διενεργούνται σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, υπό τις προβλεπόμενες στις αποφάσεις αυτές προϋποθέσεις συμμετοχής, είναι μηδενική.

Συνεπώς, προκύπτει σαφώς ότι οι συμμετέχοντες στις δράσεις ιδιώτες ιατροί και φορείς δεν δικαιούνται να λάβουν με οιοδήποτε τρόπο επιπλέον αμοιβή από τις ωφελούμενες. Επίσης η εγκύκλιος προβλέπει ότι στις δαπάνες των δράσεων δεν εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) και το μηνιαίο κλιμακωτό ποσοστό έκπτωσης (rebate). Στο website: testpap.gov.gr μπορούν να αναζητηθούν αναλυτικές πληροφορίες για τις δικαιούχους (testpap.gov.gr).

ΕΙΔΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Οι Δωρεάν εξετάσεις που εκτελούνται είναι:

PAP TEST,

HPV-DNA TEST,

Κολποσκόπηση,

Βιοψία

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ
Οι αποζημιώσεις για ιατρούς (ανεξάρτητα από το αν εργάζονται σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα) και παρόχους από το πρόγραμμα ανά εξέταση είναι:

• PAP TEST: 13,32€ (χωρίς ΦΠΑ) + 25€ για την δειγματοληψία = 38,32€
(δεν υπόκεινται σε rebate & claw back)

• HPV-DNA TEST: 80€ (χωρίς ΦΠΑ) + 25€ για την δειγματοληψία = 105€
(δεν υπόκεινται σε rebate & claw back)

• Κολποσκόπηση: 40€ (χωρίς ΦΠΑ) (δεν υπόκειται σε rebate & claw back)

• Βιοψία: 30€ (χωρίς ΦΠΑ) (δεν υπόκειται σε rebate & claw back)

Συνεργαζόμενα κέντρα εξετάσεων
Οι εξετάσεις εκτελούνται σε ΣυνεργαΖόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων – Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού (testpap.gov.gr), τα οποία είναι αναρτημένα στο https://testpap.gov.gr/ και αφορούν τόσο τον Δημόσιο όσο και τον Ιδιωτικό τομέα.

Επισημαίνεται ότι η συνεργασία με το πρόγραμμα και οι αποζημιώσεις εκτελούνται αποκλειστικά και εξολοκλήρου από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Η αποζημίωση ολοκληρώνεται σε μέγιστο χρονικό διάστημα 2 μηνών.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης