Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Η προστασία των δεδομένων αυξάνει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα: Μελέτη σε 53 χώρες

Blog

Η προστασία των δεδομένων αυξάνει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα: Μελέτη σε 53 χώρες

Όπως αναφέρεται, παρά τα επιχειρήματα για την ανταγωνιστικότητα, οι ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής βρίσκονται στη διαδικασία να αποφασίσουν όχι εάν είναι καλή ιδέα να μη μειώσουν καθόλου το RDP αλλά πόσο να το μειώσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη μείωσή του κατά 2 έτη, δηλαδή από 8 χρόνια που είναι τώρα σε 6 χρόνια –που θεωρείται από πολλούς ως η «χαριστική βολή» για τις ευρωπαϊκές παγκόσμιες επενδύσεις– ενώ οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτείνουν τη μείωση του RDP κατά έξι μήνες. Καλύτερη πρόταση αλλά παρόλα αυτά ένα βήμα προς τα πίσω.

Μια μελέτη σε 53 χώρες –με και χωρίς RDP – δείχνει ότι οι ασθενείς σε χώρες με RDP έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη διαθεσιμότητα καινοτόμων φαρμάκων από εκείνες που δεν διαθέτουν RDP, και το σημαντικό είναι ότι  σχεδόν το μισό αυτής της διαφοράς στη διαθεσιμότητα (45%) μπορεί να αποδοθεί στο RDP. Μια ξεχωριστή μελέτη έδειξε πώς στην Ιαπωνία –που διαθέτει ένα προηγμένο οικοσύστημα υγείας, συγκρίσιμο με αυτό της Ευρώπης– εφαρμόστηκε ένα εξάχρονο βασικό RDP, που αυξήθηκε σε οκτώ χρόνια το 2007. Τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των κλινικών δοκιμών στη χώρα υπερδιπλασιάστηκε. Έχει σημασία το πού γίνονται οι κλινικές δοκιμές, τονίζει στο άρθρο της η  EFPIA, καθώς παρέχουν ταχύτερη πρόσβαση σε νέα θεραπευτικά μέσα για ασθενείς που ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε μια υπάρχουσα θεραπεία. Η αύξηση των κλινικών δοκιμών δημιουργεί ένα πιο ελκυστικό οικοσύστημα για έρευνα, προσέλκυση κεφαλαίων, ταλέντων και δεξιοτήτων και φέρνει πρόσθετα έσοδα στα νοσοκομεία. «Θα παροτρύνουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να εξετάσουν αυτά τα στοιχεία και να εξετάσουν τον αντίκτυπο πριν λάβουν αποφάσεις που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον του κλάδου μας και στους ασθενείς. Η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ευρώπη έχει ήδη δει πτώση 25% στο μερίδιό της στην Ε&Α στις παγκόσμιες επενδύσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ ο αριθμός των κλινικών δοκιμών έχει μειωθεί. Η Κίνα πραγματοποιεί τώρα τρεις φορές περισσότερες δοκιμές για προηγμένες θεραπείες από την Ευρώπη. Προηγούμενη έρευνα της EFPIA έχει ήδη δείξει ότι η μείωση του RDP κατά δύο χρόνια στην Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τις κλινικές έρευνες, καθώς 50 από τα 225 νέα φάρμακα που θα μπορούσαν να είχαν ερευνηθεί στην Ευρώπη δεν είναι πλέον βιώσιμα.  Πρέπει να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε αυτές τις τάσεις.

Μέσω της αναθεώρησης της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας της ΕΕ, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η στρατηγικής σημασίας βιομηχανία δεν θα αποδυναμωθεί περαιτέρω. Ο παγκόσμιος αγωγός νέων φαρμάκων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξατομικευμένες θεραπείες, κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, ανοσοθεραπείες για τον καρκίνο, εμβόλια mRNA κ.ά είναι συναρπαστικός. Εάν η Ευρώπη θέλει ειλικρινά να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην έρευνα και ανάπτυξη αυτών των νέων θεραπειών και τεχνολογιών – και να διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να επωφεληθούν γρήγορα από αυτές – πρέπει να αναπτύξει τις κατάλληλες  στρατηγικές», καταλήγει η EFPIA.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης