Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » Επιτροπή Διαπραγμάτευσης: Στο 1,1 δισ. ευρώ φέτος οι συμφωνίες κλειστών προϋπολογισμών

Blog

Επιτροπή Διαπραγμάτευσης: Στο 1,1 δισ. ευρώ φέτος οι συμφωνίες κλειστών προϋπολογισμών

Στους λόγους για τους οποίους  οι συμφωνίες κλειστών προϋπολογισμών στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών είναι επιθυμητές και από την Πολιτεία και από τις εταιρείες αναφέρθηκε η μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Νάντια Γκογκοζώτου συμμετέχοντας σε πάνελ συζήτησης  στο πλαίσιο του Συνεδρίου The Future of Healthcare in Greece, που διοργάνωσε η Boussias events.

Όπως ανέφερε από τα 130 εκατ. ευρώ που ήταν οι κλειστοί προϋπολογισμοί το 2020, μέχρι τώρα το 2024 έχουν κλειστεί συμφωνίες ύψους 1,1 δις ευρώ ενώ για την επόμενη χρονιά έχουν ήδη δεσμευτεί 900 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι κλειστοί προϋπολογισμοί είναι επιθυμητοί από το Κράτος γιατί οριοθετούνται οι ασθενείς για τις θεραπείες και η όποια υπέρβαση είναι ευθύνη των εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτούς τους προϋπολογισμούς, ενώ για τις εταιρείες, παρότι θεωρούν ότι τους ζητούνται μεγάλα ποσά επιστροφών είναι επιθυμητές γιατί τουλάχιστον ξέρουν ότι για 2 χρόνια αυτές είναι οι επιστροφές τους, άρα μπορούν πιο εύκολα να παρουσιάσουν την εικόνα στις μητρικές τους εταιρείες εάν δεν είναι ελληνικές. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν εφαρμόζονται value based elements στη διαδικασία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η κ. Γκογκοζώτου απάντησε ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2022 που η έκπτωση ήταν πρόσθετη των επιστροφών, εξετάζονταν και στοιχεία κλινικής υπεροχής ενός προϊόντος, και αυτό φαινόταν και στο μέγεθος της έκπτωσης, Ωστόσο από τότε που εφαρμόστηκε η συνένωση των προϋπολογισμών των ΦΥΚ και η έκπτωση συμψηφίζεται με τις επιστροφές,  αυτή έχει να κάνει περισσότερο με τις εταιρείες που για τους δικούς τους λογιστικούς λόγους θέλουν να είναι όσον το δυνατόν μικρότερη η έκπτωση και η διαπραγμάτευση έγκειται στο πως μπορεί η Επιτροπή να διαπραγματευτεί μια μεγαλύτερη έκπτωση ανάλογα με τους ασθενείς που θα εντάξει σε μια θεραπεία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ και Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Hellas, Ολύμπιος Παπαδημητρίου,που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, Αναφερόμενος στον τρόπο που γίνονται οι διαδικασίες για την διαπραγμάτευση τιμών είπε ότι αυτές εστιάζουν περισσότερο στις εκπτώσεις που θα πάρει η Πολιτεία και όχι ή πολύ λιγότερο στις εκβάσεις που αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ, γεγονός που δε συνάδει ιδιαίτερα με το value based pricing. Άλλωστε με κλειστούς προϋπολογισμούς value based pricing δεν γίνεται υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι η λογική δεν είναι αυτή των ανοιχτών προϋπολογισμών, αλλά από την άλλη ούτε αυτή των απόλυτα κλειστών αφού σε αυτή την περίπτωση το value based pricing θα το πληρώσουν οι υπόλοιποι. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ επισήμανε επίσης ότι αυτή τη στιγμή οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τον όγκο των προϊόντων τους που πρόκειται να καταναλωθούν δεδομένου ότι δεν υπάρχει συνυπευθυνότητα από τον ΕΟΠΥΥ η οποιονδήποτε άλλο φορέα. Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι το μάθημα των οικονομικών της Υγείας θα πρέπει να γίνει ένα από τα βασικά μαθήματα στην ιατρική για μόνο γνωρίζοντας θα μπορέσουμε όλοι να συμβάλλουμε στην ύπαρξη ενός βιώσιμου Συστήματος Υγείας στο μέλλον.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης