Η κυβέρνηση είναι σταθερή, είναι υπέρ του επιχειρείν και έχει ανοιχτά τα αυτιά και τις πόρτες» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρέχοντας διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα δίνει περισσότερα εργαλεία στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα προκειμένου να πείθουν τα κεντρικά τους γραφεία να κάνουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα. «Φιλοδοξία μας είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες να μην είναι μόνο πελάτες αλλά συνεργάτες της Ελλάδας» συμπλήρωσε.
Όπως επισήμανε, η Ελλάδα στηρίζει την παραμονή στο παρόν status quo σε ό,τι αφορά το data protection, εν αντιθέσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θέλει να την μειώσει κατά δύο χρόνια. Η πρόταση της Επιτροπής καθιστά, όπως εξήγησε, δυσκολότερη την πρόσβαση των φτωχότερων χωρών στην φαρμακευτική καινοτομία. «Η όλη βάση της συζήτησης είναι λάθος για τα δικά μας συμφέροντα» τόνισε, σημειώνοντας πως η χώρα μας υποστηρίζει την παραμονή στο παρόν πλαίσιο. Σχετικά ανέφερε μάλιστα πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη φέτος είναι αυξημένη κατά 370 εκ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 3 δισ ευρώ.
«Ο κλάδος τα τελευταία χρόνια στενάζει από την υποχρηματοδότηση αλλά οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα ή σχεδόν τίποτα για να διασφαλίσουν τον εξορθολογισμό της ζήτησης» ανέφερε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος, Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, ενώ οι ανάγκες των ασθενών αυξήθηκαν κατά 65% από το 2012 μέχρι το 2023, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 23%. Εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του για την αναγνώριση του προβλήματος από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την διάθεσή της να δημιουργήσει ένα περιβάλλον προβλεψιμότητας για το μέγεθος της φαρμακευτικής δαπάνης και το πώς αυτή εξελίσσεται σε σχέση με τις υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας.
«Αρχικά πρέπει να μπούμε σε μία φάση σταθερότητας και δυνητικής μείωσης του επιπέδου των επιστροφών, ώστε η αγορά να γίνει πιο βιώσιμη για όλους μας, οι ασθενείς να έχουν τα φάρμακά τους, οι ελλείψεις να είναι λιγότερες, τα φάρμακα να έρχονται στην αγορά, τα γενόσημα να αυξήσουν το μερίδιό τους, κ.λπ.» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου. Σχολιάζοντας δε την πρόταση της Επιτροπής για το data protection, ανέφερε: «Είναι εντελώς λάθος αυτή η αντίληψη. Η συμπίεση της προστασίας των δεδομένων θα οδηγήσει στην μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης που είναι ήδη προβληματική. Ελπίζουμε να διατηρηθεί έστω το ισχύον καθεστώς».
Την ανησυχία της για το μέλλον όσον αφορά την πρόσβαση των ασθενών στην χώρα μας στην φαρμακευτική καινοτομία, εξέφρασε η κυρία Βασιλική-Ραφαέλλα Βακουφτσή, Πρόεδρος, Ένωση Ασθενών Ελλάδας. «Έχουμε αρκετές επιλογές σαν Έλληνες ασθενείς αυτή την στιγμή, αλλά φοβάμαι λίγο για το μέλλον. Δεν ξέρω αν θα είναι βιώσιμο για την βιομηχανία.» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη αναθεώρησης της φαρμακευτικής πολιτικής τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Χρειαζόμαστε νέες θεραπείες, πιο αποτελεσματικές, πιο ασφαλείς. Αυτό προϋποθέτει χρηματοδότηση και λογική χρήση των πόρων» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως η συζήτηση για την προσβασιμότητα στο φάρμακο οφείλει να είναι ασθενοκεντρική.
«Εμείς καινοτομούμε για τον ασθενή, βλέποντας την ασθένεια από την αρχή μέχρι το τέλος» ανέφερε η κυρία Agata Jakoncic, Managing Director Greece, Cyprus and Malta, MSD. «Για να πάρουμε αποφάσεις προς όφελος των ασθενών και να μειώσουμε το κόστους χρειαζόμαστε δεδομένα» επισήμανε, εστιάζοντας στην αξία της εξατομικευμένης ιατρικής για την λήψη των σωστών αποφάσεων τη σωστή στιγμή για τον ασθενή. Με ένα ανθεκτικό σύστημα υγείας, δουλεύοντας από κοινού και εκμεταλλευόμενοι όλα τα δεδομένα, όπως εκτίμησε, ο στόχος αυτός είναι επιτεύξιμος.
«Η φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην αποβιομηχάνιση» ανέφερε ο κ. Κώστας Παναγούλιας, Vice President, Vianex.
Όπως επισήμανε, όμως, ο κ. Παναγούλιας η HERA που είναι ένα ταμείο για την παραγωγή φαρμάκων εντός της ΕΕ, είναι μια προσπάθεια σε καλή κατεύθυνση, αναδεικνύοντας παράλληλα την αξία των συνεργειών μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και των πανεπιστημίων και κατέληξε λέγοντας: «Μετά τις εκλογές του Ιουνίου θέλουμε μια σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση που να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».
Πηγή: news4health.gr