Με δυσκολίες αναμένεται να αναπτυχθούν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή από τον Μάρτιο στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ήδη οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν διερευνήσει το ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει πρόθεση των γιατρών να κάνουν επεμβάσεις και το απόγευμα με χρήματα από τους ασθενείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr σε πολλά μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας υπάρχει έντονη διάθεση από το ιατρικό σώμα να χειρουργεί και το απόγευμα.
Βέβαια τα προβλήματα αναμένεται να είναι πολλά με δεδομένο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσιάζει σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού αλλά και υποδομών, ενώ άγνωστο είναι που θα βρίσκονται και οι ελεύθερες κλίνες προκειμένου να νοσηλευτούν οι χειρουργημένοι ασθενείς, ειδικά στην Αττική που τα νοσοκομεία παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα.
Απογευματινά χειρουργεία χωρίς προσωπικό
Οι συνδικαλιστές γιατροί θεωρούν δεδομένο ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα επιφέρουν πλήγμα στα πρωινά δωρεάν, αφού οι χειρουργοί θα δίνουν περισσότερο βάρος το απόγευμα οπότε και θα αμείβονται ξεχωριστά.
Άλλωστε όποιες δικλείδες ασφαλείας και να εντάξει στη διευκρινιστική του διάταξη ο υπουργός Υγείας, εύκολα μπορούν να καταστρατηγηθούν εάν δεν γίνονται οι έλεγχοι από τους Διοικητές Νοσοκομείων.
Πάντως οι ελλείψεις προσωπικού είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό στο ΕΣΥ, και παραμένει ένα ερωτηματικό ειδικά για τους νοσηλευτές οι οποίοι θα αμείβονται και με λίγα χρήματα (λίγο πάνω από 10 ευρώ μικτά με βάση το υπουργείο Υγείας), για το πόσοι θα μπορέσουν να συμβάλουν στα χειρουργεία.
Όπως προκύπτει από τις επίσημες καταγραφές οι αναισθησιολόγοι στα 24 νοσοκομεία της Αθήνας (1η ΥΠΕ) είναι 361, εκ των οποίων οι 230 είναι ειδικευμένοι και οι 131 ειδικευόμενοι.
Χειρουργοί πάντως υπάρχουν 625 πολλοί εκ των οποίων θα ήθελαν να εργασθούν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων κατά την οποία θα πληρώνουν το κόστος οι ασθενείς.
Με κλειστές χειρουργικές αίθουσες
Είναι χαρακτηριστικό με βάση τις επίσημες καταγραφές που έγιναν στα 24 νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας ότι 41 χειρουργικά τραπέζια ποσοστό 23,98%, είναι παντελώς κλειστά στα 24 νοσοκομεία της Αθήνας, σε ένα σύνολο 130 αιθουσών που λειτουργούν.
Είναι ενδεικτικό επίσης ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό που θεωρείται «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, από τις 16 υπάρχουσες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 13.
Στο Νοσοκομείο Σισμανόγλειο από τα 10 υπάρχοντα χειρουργικά τραπέζια, σε λειτουργία είναι μόνο τα 3. Δηλαδή το 70% των αιθουσών είναι εκτός «μάχης» λόγω έλλειψης προσωπικού. Γεγονός βέβαια που αυξάνει κατακόρυφα τις αναμονές των ασθενών για μία επέμβαση.
Στο Γ.Ν.Α. “ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ – ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ” Ε.Ε.Σ. γνωστό και ως «Ερυθρός Σταυρός» από τα 8 τραπέζια λειτουργούν μόνο τα 5, ενώ στο Ιπποκράτειο από τα 14 χειρουργικά τραπέζια σε λειτουργία είναι μόνο τα 10.
Τα 2 κεντρικά νοσοκομεία Παίδων το Αγία Σοφία και το Αγλαΐα Κυριακού δεν είναι τυχαίο ότι έχουν εκατοντάδες παιδιά σε αναμονή για μία επέμβαση.
Το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» ενώ διαθέτει 9 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 4, ενώ το Αγλαΐα Κυριακού από τις 8 μόνο οι 3 είναι ενεργές.
Ακόμη όμως και το πιο δραστήριο νοσοκομείο της Αττικής το ΚΑΤ, με τις 500 έκτακτες επεμβάσεις μέσα σε έναν μήνα (Ιανουάριος 2024), από τα 13 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν μόνο τα 11.
Οι 2480 έκτακτες επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα 24 νοσοκομεία της Αττικής το Ιανουάριο του 2024, έγιναν με συνολικά 361 αναισθησιολόγους που υπάρχουν στο σύστημα υγείας.
Πηγή: healthreport.gr