Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία που παίρνει έγκριση για την αντιμετώπιση σοβαρών κρυοπαγημάτων.
Η θεραπεία, η οποία θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ακρωτηριασμού, θα πωλείται με την επωνυμία Aurlumyn και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά την άνοιξη του 2024.
Το Iloprost, η δραστική ουσία του Aurlumyn, ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία και αποτρέπει την πήξη.
Αρχικά εγκρίθηκε το 2004 για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης.
Το Aurlumyn συνοδεύεται από προειδοποιήσεις και προφυλάξεις, επειδή μπορεί να προκαλέσει συμπτωματική υπόταση.
Τα κρυοπαγήματα μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα στάδια. Τα ήπια κρυοπαγήματα συνήθως αντιμετωπίζονται με παυσίπονα και αντιβιοτικά.
Το σοβαρό κρυοπάγημα, όταν τόσο το δέρμα όσο και ο υποκείμενος ιστός έχουν παγώσει και η ροή του αίματος σταματά, μερικές φορές απαιτεί ακρωτηριασμό.
Η κλινική δοκιμή
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες θεραπείας. Σε όλους χορηγήθηκε ασπιρίνη ενδοφλεβίως και τυπική φροντίδα ενώ σε δύο ομάδες χορηγήθηκε και iloprost.
Ο πρωταρχικός δείκτης μέτρησης της αποτελεσματικότητας ήταν ο έλεγχος των οστών που έγινε επτά ημέρες μετά το αρχικό κρυοπάγημα και χρησιμοποιήθηκε για την πρόβλεψη της ανάγκης για ακρωτηριασμό τουλάχιστον ενός δακτύλου χεριού ή ποδιού.
Την έβδομη ημέρα, ανάγκη για ακρωτηριασμό δεν παρατηρήθηκε σε κανέναν από τους 16 ασθενείς που λάμβαναν μόνο iloprost, σε σύγκριση με 3 από τους 16 ασθενείς και 9 από τους 15 ασθενείς που λάμβαναν φάρμακα μη εγκεκριμένα για κρυοπαγήματα, μαζί με ή χωρίς iloprost.
Φωτογραφία: iStock