Σε σύγκριση με ένα παλαιότερο πειραματικό εμβόλιο από τη Sanofi και τη Novartis που δεν προχώρησε ποτέ σε δοκιμές τελευταίου σταδίου, το εμβόλιο της Moderna ήταν πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη του ιού από τη μόλυνση των κυττάρων του στόματος και της μύτης που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού.
Ήταν επίσης πιο αποτελεσματικό στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος να καταστρέψει κύτταρα μολυσμένα με CMV, ανέφεραν οι ερευνητές στο Journal of Infectious Diseases.
Το εμβόλιο αναπτύσσεται για την προστασία των ενηλίκων από τον CMV, ενώ θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει τη μετάδοση από τις μητέρες στα μωρά τους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο ιός σπάνια προκαλεί συμπτώματα σε υγιείς ενήλικες, αλλά μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και εγκεφαλική βλάβη σε νεογνά που έχουν μολυνθεί στη μήτρα. Ένα στα 200 νεογνά παγκοσμίως μολύνεται με CMV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο CMV μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρος σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των ληπτών μοσχευμάτων οργάνων.
«Είναι η πιο κοινή συγγενής λοίμωξη παγκοσμίως», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Sallie Permar από το New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center, ενημερώνοντας ότι το εμβόλιο της Moderna έχει προχωρήσει στην πρώτη κλινική μελέτη Φάσης 3.
«Μετά από περισσότερα από 50 χρόνια έρευνας, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να έχουμε ένα εγκεκριμένο εμβόλιο CMV», είπε η Δρ Permar. «Η νέα πλατφόρμα mRNA έχει πολλές δυνατότητες».
Πηγή: dailypharmanews.gr