Οι ασθενείς χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, καθώς το πρόβλημα των ελλείψεων επιδεινώθηκε το 2023, αναφέρει η PGEU στη φετινή της ετήσια έκθεση για το θέμα. Ένα από τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν και τα 26 μέλη της PGEU, είναι ότι οι φαρμακοποιοί της Ε.Ε. σπαταλούν περίπου 10 ώρες ανά εβδομάδα κατά μέσο όρο στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν ελλείψεις φαρμάκων, που είναι τρεις φορές περισσότερο σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν. Επίσης παρά τις προσπάθειές τους, ακόμα υπάρχουν περιορισμοί που τους εμποδίζουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.
Η PGEU καλεί λοιπόν κυβερνήσεις και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής:
- να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων (με παρεμβάσεις στις τιμές και στις εμπορικές δραστηριότητες)
- να διευρύνουν τη φαρμακευτική πρακτική (επιτρέποντας στους φαρμακοποιούς να δίνουν εναλλακτικά φάρμακα σε συνεννόηση με τον γιατρό)
- να αναπτύξουν συστήματα παρακολούθησης και να βελτιώσουν την πληροφόρηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και
- να αναγνωρίσουν και να αντισταθμίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν υποστεί οι φαρμακοποιοί, πρόβλημα που ανέδειξε το 92% των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Η έρευνα διεξήχθη από τις 04/12/2023 έως τις 17/01/2024 και έδειξε επίσης ότι πρόβλημα με τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζει το σύνολο των κρατών-μελών, πάνω από 600 σκευάσματα ήταν σε έλλειψη τη στιγμή της έρευνας για το 27% των συμμετεχόντων, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα όλων των κλάσεων
Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr