Δραματικές πιέσεις στα συστήματα υγείας των αναπτυγμένων χωρών προβλέπει ο ΟΟΣΑ για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έκθεσή του για την περίοδο 2019-2040, με τον Οργανισμό να προτείνει πιθανούς τρόπους να «σωθεί» η κατάσταση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, η αύξηση των δαπανών στην υγεία προβλέπεται διπλάσια από τον κρατικό προϋπολογισμό των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ (2,6% έναντι 1,3%), ενώ παράλληλα αυξάνονται σημαντικά οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι και ήδη είναι ορατές οι ελλείψεις προσωπικού. «Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για ιατρική φροντίδα θα δημιουργήσει πολύ άγχος και υπερκόπωση στους εργαζόμενους στον κλάδο.
Τα χρήματα δεν θα επαρκούν για να προσληφθούν νέοι επιστήμονες», σημειώνει ο Κρις Τζέιμς ένας από τους οικονομολόγους του ΟΟΣΑ με αρμοδιότητα σε θέματα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ειδικός προτείνει: «οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα μέσω της ορθολογικοποίησης του ρόλου των επαγγελματιών της Υγείας. Οι φαρμακοποιοί, π.χ., θα μπορούσαν να αποκτήσουν περισσότερες και πιο διευρυμένες αρμοδιότητες και πιο ουσιαστικό ρόλο».
Σύμφωνα με την έκθεση, πιθανοί τρόποι διαχείρισης του προβλήματος είναι επίσης ο δανεισμός ή η αύξηση της φορολόγησης (πολλές χώρες ήδη τα αποκλείουν), ο περιορισμός αναποτελεσματικών και άχρηστων δαπανών και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στο υπουργικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου, στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι.