Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » 6o HealthCare Transformation: Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, η πολιτική για το φάρμακο και η σημασία των κλινικών μελετών

Blog

6o HealthCare Transformation: Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, η πολιτική για το φάρμακο και η σημασία των κλινικών μελετών

Με το πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τις ελλείψεις των φαρμάκων ξεκίνησε το 6o συνέδριο του iatronet.gr Healthcare Transformation. Ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε επισταμένως στο θέμα. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται, όπως είπε μεταξύ άλλων, σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι. Η ζωή του Έλληνα ασθενεί.

Οι εξαγωγές είναι μεγαλύτερες στη Γερμανία και στην Αυστρία. Διαφάνεια και έλεγχο είχε προτείνει στο θέμα της έλλειψης φαρμάκων ο ΣΦΕΕ. Από τον ΕΟΦ πάντως, όπως τονίστηκε, δεν μπόρεσαν να αντληθούν στοιχεία. Μέχρι τέλος της χρονιάς πάντως, αναμένεται βελτίωση στις ελλείψεις. Οι ασθενείς πρέπει να μάθουν να παίρνουν και τα γενόσημα. Πρέπει να δουν το θέμα πιο ώριμα. Πάντως το θέμα με τις ελλείψεις είναι παγκόσμιο, κατέληξε ο κ. Χειμώνας.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΠΕΦ, Βασίλης Πενταφράγκας, σημείωσε στην ομιλία του, ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος για τις επενδύσεις σε φάρμακα, αλλά υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά πράγματα. Η ρομποτική έχει πάρει ένα πολύ σοβαρό κομμάτι στην παραγωγική διαδικασία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εμπιστοσύνη, και η πολιτική συναίνεση μπορεί να συμβάλλει τα μάλα.

Η διαφοροποίηση της κουλτούρας στον υγειονομικό χώρο, αλλά και η αξιολόγηση κάθε ρυθμιστικού κανόνα παίζουν σημαντικό ρόλο. Η πρόσβαση στις θεραπείες και ο εξορθολογισμός είναι τα κλειδιά στην επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Κωτσιόπουλος τόνισε, από την πλευρά του, ότι υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στον χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής. Η Ελλάδα όμως έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τις κλινικές έρευνες αλλά δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

Υπάρχει αυξητική τάση στις έρευνες, που μπορεί να φέρουν επενδύσεις και στο τέλος οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις θεραπείες.

Ο κ. Νίκας από τον ΣΕΙΒ, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Medtronic Hellas, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να υπάρξει εστίαση στις θεραπείες και να αντιμετωπισθούν τα υψηλά χρέη των νοσοκομείων.

Στις κλινικές μελέτες, τέλος αναφέρθηκε η πρόεδρος και διευθύνουσα Σύμβουλος της Coronis Research AE, κ. Ευαγγελία Κοράκη.

Στην περίοδο της πανδημίας έτρεξαν αποκεντρωμένες μελέτες, όπως είπε, στα σπίτια των ίδιων των ασθενών, που όμως με το τέλος της πανδημίας πάγωσαν.

Η τεχνητή νοημοσύνη πάντως μπορεί να βοηθήσει και να οδηγήσει σε έναν καλύτερο σχεδιασμό κλινικής δοκιμής. Οι αλγόριθμοι στην Τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν αποτελεσματικά στην ανακάλυψη φαρμάκων.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης