Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Μετασχηματισμός της υγείας στην Ελλάδα: Μια συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Blog

Μετασχηματισμός της υγείας στην Ελλάδα: Μια συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Τα τελευταία χρόνια, η στενή σχέση μεταξύ του Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη και της Ελλάδας έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Η ενίσχυση αυτής της σχέσης οδήγησε, το 2021, στην ίδρυση του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα. Ένα εγχείρημα που σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς προσπαθειών με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας του συστήματος υγείας και της ψυχικής υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, με έμφαση στην Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα, το Γραφείο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, συμμετέχει ενεργά σε αρκετά καινοτόμα προγράμματα με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας υγείας στη χώρα. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του οποίου ηγείται το Γραφείο, είναι το νέο πρόγραμμα με τίτλο «Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πλαισίου για τη μέτρηση και αξιολόγηση της ποιότητας της υγείας και των υπηρεσιών που παρέχονται από φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας», γνωστό ως HEALTH-IQ.

Το HEALTH-IQ εστιάζει στην αξιολόγηση διαφόρων πτυχών της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας σε νοσοκομεία και της μακροχρόνιας φροντίδας, της προσβασιμότητας σε δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς και των προληπτικών μέτρων για μη μεταδοτικά νοσήματα, την ψυχική υγεία και τη χρήση ουσιών. Το έργο θα διαρκέσει από το 2023 έως το 2025, με κύριο στόχο τη βελτίωση των πλαισίων μέτρησης και αξιολόγησης της ποιότητας, προκειμένου να ενισχυθούν τα πρότυπα υγείας και υπηρεσιών που παρέχονται από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα, το Γραφείο συνεργάζεται με την Ελληνική Κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, με την υποστήριξη της DG REFORM (Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκίνησε η ανάπτυξη ενός νέου σχεδίου δράσης σχετικά με την ποιότητα της φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών. Αυτή η πρωτοβουλία, διάρκειας 18 μηνών, ονομάζεται “Έργο για την Ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής της Ελλάδας για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών”.

Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην βελτίωση της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και στην ενίσχυση της συμμετοχής των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβάνει σημαντικές δράσεις όπως η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και η αναθεώρηση των βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της υγείας. Με την ενεργή συμμετοχή τοπικών, περιφερειακών και εθνικών φορέων, το έργο επιδιώκει στην ανάπτυξη προτάσεων για την αναδιάρθρωση των συστημάτων υγείας προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα της φροντίδας.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ/Ευρώπης, έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην βελτίωση της ψυχικής υγείας. Το 2021, η χώρα φιλοξένησε το Διεθνές Συνέδριο Κορυφής για την Ψυχική Υγεία στην Αθήνα, όπου οι 53 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ υπέγραψαν την Διακήρυξη της Συνόδου των Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, οι χώρες δεσμεύτηκαν να προτεραιοποιήσουν την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Με την υποστήριξη του ΠΟΥ/Ευρώπης, η Ελλάδα εναρμονίζεται πλήρως με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030 του ΠΟΥ, δημιουργώντας το νέο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030. Το Σχέδιο επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης και αναδιάρθρωσης του συστήματος ψυχικής υγείας στη χώρα και στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ψυχικής υγείας για όλους.

Σε μια συνεχή κοινή προσπάθεια, τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση όσο και η ομάδα της Αθήνας, εστιάζουν επίσης στην φροντίδα της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας της Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων. Σε συνεργασία με τον Πανευρωπαϊκό Συνασπισμό για την Ψυχική Υγεία και την ομάδα για την Ψυχική Υγεία του ΠΟΥ/Ευρώπης, η πρωτοβουλία αυτή θέτει ως προτεραιότητα την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, τη βελτίωση των δεδομένων για την ποιότητα της φροντίδας ψυχικής υγείας και τη στήριξη των χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει την άμεση συμβολή εφήβων.

Η συνεργασία του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα και της Ελληνικής Κυβέρνησης, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αποτελεί παράδειγμα προόδου όσον αφορά στον μετασχηματισμό της υγείας. Η δέσμευσή τους αναδεικνύει τη γενική αρχή ότι κάθε άτομο θα πρέπει να έχει το θεμελιώδες δικαίωμα πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την βελτίωση των συστημάτων υγείας παγκοσμίως, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης