Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Κώστας Γεωργίου, IQVIA: Οι δαπάνες για αντικαρκινικά σκευάσματα αναμένεται να φτάσουν τα 375 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

Blog

Κώστας Γεωργίου, IQVIA: Οι δαπάνες για αντικαρκινικά σκευάσματα αναμένεται να φτάσουν τα 375 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων αναμένεται να αυξηθεί  κατά  3–6% σε CAGR έως το 2027 και να αγγίξει περίπου 1,9 τρις. $, με βάση την πρόγνωση της IQVIA (IQVIAmarketprognosis), όπως ανέφερε ο Κώστας Γεωργίου, Head of Consulting & Primary Market Research της IQVIA Hellas, στο 8ο  Cancer Conference.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, η ογκολογία και η παχυσαρκία εμφανίζουν τους υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης, ενώ η ανάπτυξη της ανοσολογίας επιβραδύνεται λόγω των βιοομοειδών, ενώ πολλές άλλες κατηγορίες εμφανίζουν αύξηση σε μονοψήφια επίπεδα.

Οι δαπάνες για αντικαρκινικά σκευάσματα αυξήθηκαν σε 196 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2022, ενώ αναμένεται να φτάσουν τα 375 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027 αντιπροσωπεύοντας το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Η καινοτομία οδηγεί σε μεγάλο αριθμό νέων δραστικών: από το 2013, κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ 89 νέες Δραστικές Ουσίες για τη θεραπεία συμπαγών όγκων με ορισμένες από αυτές να έχουν έγκριση για πολλαπλές ενδείξεις.

Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και για τις αιματολογικές κακοήθειες: 53 μοναδικά νέα αιματολογικά αντικαρκινικά φάρμακα έχουν κυκλοφορήσει από το 2013.

Σε όλες τις βασικές κατηγορίες καινοτόμων αντικαρκινικών σκευασμάτων υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κατά κεφαλήν χρήση, με την Αυστρία και τη Γαλλία να πρωτοστατούν όσον αφορά την κατά κεφαλήν Ημερήσια Δόση «Daily Defined Dose per capita» (IQVIA Midas Data).

Όπως φαίνεται σε πρόσφατη μελέτη της IQVIA Hellas που ανέθεσε ο ΣfΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος φαρμακευτικής περίθαλψης, οι χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν διαφορετικά μοντέλα για την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες και τις αποφάσεις αποζημίωσης. Επίσης, αναλαμβάνουν και στοχευμένες πρωτοβουλίες.

Ένα καλό παράδειγμα στοχευμένης πρωτοβουλίας προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ορίστηκε η λίστα με τα 10 κορυφαία σκευάσματα σε δαπάνη (Τop 10 Medicines Dashboard)  τον Ιούλιο του 2017, η οποία οδήγησε σε εξοικονόμηση 324 εκατομμυρίων λιρών για το NHS για την περίοδο 2017-18 και περισσότερο από 800 εκατομμύρια λίρες ετησίως έως το 2023.

Επιπλέον, η τοπική κυβέρνηση της Αραγονίας στην Ισπανία συνεργάστηκε με μια ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρία προκειμένου να αυξήσει τη χρήση βιοομοειδών, εξοικονομώντας έτσι περισσότερα από 90 εκατομμύρια Ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες.

Επίσης, άλλες χώρες δημιούργησαν ανεξάρτητους μηχανισμούς για την πρόσβαση στην καινοτομία για να επιταχύνουν την πρόσβαση των ασθενών και να υποστηρίξουν την αποζημίωση νέων φαρμάκων, τα λεγόμενα Innovation Funds.

Αποδεικνύεται, επομένως, πως με στοχευμένες κινήσεις και συνεργασία εμπλεκομένων φορέων (δημόσιων και ιδιωτικών) μπορούν οι κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν γρήγορη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, χωρίς να επιβαρύνουν επιπλέον το σύστημα της υγείας.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης