Τέλος στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να βάλει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς το σχέδιό του περιλαμβάνει από τον νέο χρόνο, αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον.
Ειδικότερα με βάση το σχέδιο του υπουργού Υγείας, ετοιμάζεται ειδικό λογισμικό και logistic ώστε όλα τα φάρμακα που σήμερα παραλαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, να καταγράφονται ψηφιακά και να αποστέλλονται με courier στα σπίτια των ασθενών ή στα νοσοκομεία.
Ωστόσο προς ώρας δεν έχουν λυθεί ακόμη κάποια διαδικαστικά ζητήματα όπως για παράδειγμα ποιες εταιρείες ακριβώς θα αναλάβουν τη μεταφορά των σκευασμάτων, αφού υπάρχουν φάρμακα που χρειάζονται ειδικές συνθήκες διατήρησης μέσα σε ψυγείο.
Αγκάθι αποτελεί όμως σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr και η μεταφορά των φαρμάκων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη η φόρμουλα ώστε η διανομή να γίνεται ομαλά και χωρίς καθυστερήσεις.
Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ με ουρές ντροπής
Πάντως σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το νέο σύστημα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1.1.2024 και θα είναι δωρεάν για τους ασθενείς καθώς όλη τη δαπάνη θα την αναλάβει το ελληνικό δημόσιο.
Κατά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά θα πάψουν να λειτουργούν και θα μετατραπούν σε αποθήκες για τη συγκέντρωση των φαρμάκων έως ότου μεταφορτωθούν για να αποστέλλονται στα σπίτια των ασθενών.
Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εδώ και χρόνια αποτελούσαν μία μεγάλη πληγή του συστήματος υγείας. Και αυτό επειδή η εξυπηρέτηση των ασθενών γινόταν κάτω από τραγικές συνθήκες, με τους βαριά πάσχοντες όπως τους καρκινοπαθείς να περιμένουν ακόμη και μέσα στην βροχή για να παραλάβουν το σκεύασμά τους.
Πολλές καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν φθάσει και στο HealthReport.gr έκαναν λόγο και για κακή και αγενή συμπεριφορά των υπαλλήλων ειδικά στα φαρμακεία της Αθήνας. Γεγονός βέβαια που ενίσχυε τον ταπεινωτικό χαρακτήρα του θεσμού των φαρμακείων σε βάρος των ασθενών.
Παρότι είχε επιχειρηθεί να μεταφερθούν τα ακριβά φάρμακα για τις βαριές παθήσεις στα φαρμακεία της γειτονιάς, οι προσπάθειες σκόνταφταν σε διάφορα προβλήματα και αντιδράσεις αφού υπήρχε πάντα ο φόβος ότι το φάρμακο δεν θα έφθανε εγκαίρως για να παραληφθεί από τους ασθενείς.
Πηγή: healthreport.gr