Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » 41 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο από μη μεταδοτικές ασθένειες

Blog

41 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο από μη μεταδοτικές ασθένειες

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες σκοτώνουν 41 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με το 74% όλων των θανάτων παγκοσμίως.
Κάθε χρόνο, 17 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από μη μεταδοτικές ασθένειες πριν από την ηλικία των 70 ετών, ενώ το 86% αυτών των πρόωρων θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους ή 17,9 εκατομμύρια άτομα ετησίως, ακολουθούμενα από καρκίνους (9,3 εκατομμύρια), χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις (4,1 εκατομμύρια) και διαβήτη (2,0 εκατομμύρια άτομα συμπεριλαμβανομένων των θανάτων από νεφρική νόσο που προκαλούνται από διαβήτη).
Αυτές οι τέσσερις ομάδες ασθενειών ευθύνονται για πάνω από το 80% όλων των πρόωρων θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες.
Η χρήση καπνού, η σωματική αδράνεια, η  χρήση αλκοόλ, οι ανθυγιεινές δίαιτες και η ατμοσφαιρική ρύπανση, αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου μη μεταδοτικές ασθένειες.

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες (ΜΚΝ), γνωστές και ως χρόνιες ασθένειες, τείνουν να είναι μακράς διάρκειας και είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γενετικών, φυσιολογικών, περιβαλλοντικών και συμπεριφορικών παραγόντων.

Παράγοντες κινδύνου

Ο καπνός ευθύνεται για περισσότερους από 8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο (συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα). Επίσης, 1,8 εκατομμύρια ετήσιοι θάνατοι έχουν αποδοθεί σε υπερβολική πρόσληψη αλατιού/νάτριου.
Περισσότεροι από τους μισούς από τους 3 εκατομμύρια ετήσιους θανάτους που αποδίδονται στη χρήση αλκοόλ είναι από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Επιπλέον, 830.000 θάνατοι ετησίως μπορούν να αποδοθούν σε ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα.

Μεταβολικοί παράγοντες κινδύνου

Οι μεταβολικοί παράγοντες κινδύνου συμβάλλουν σε τέσσερις βασικές αλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο για NCDs:

  • αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • υπέρβαρο/παχυσαρκία
  • υπεργλυκαιμία (υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) και
  • υπερλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα).

Όσον αφορά τους αποδιδόμενους θανάτους, ο κύριος παράγοντας μεταβολικού κινδύνου παγκοσμίως είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση (στην οποία αποδίδεται το 19% των παγκόσμιων θανάτων),  ακολουθούμενη από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση  ευθύνεται για 6,7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, εκ των οποίων περίπου 5,7 εκατομμύρια οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, της ισχαιμικής καρδιοπάθειας, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και του καρκίνου του πνεύμονα.

Πηγές:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης