Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Νόσος Alzheimer: Έκκληση για δράση με στόχο την έγκαιρη και ακριβή διάγνωσή της

Blog

Νόσος Alzheimer: Έκκληση για δράση με στόχο την έγκαιρη και ακριβή διάγνωσή της

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, η EFPIA  επισημαίνει τα ευρήματα της πρόσφατα δημοσιευμένης έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο με τίτλο «RETHINKING Alzheimer’s disease: Detection and diagnosis» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την πλατφόρμα για το Alzheimer της EFPIA. Η εν λόγω έκθεση, που καλύπτει πέντε χώρες της ΕΕ, εμβαθύνει στα εμπόδια που αντιμετωπίζει η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση της νόσου Alzheimer. Το έργο ενσωμάτωσε συνεντεύξεις εμπειρογνωμόνων, μια διαδικτυακή έρευνα και ένα διαδικτυακό σεμινάριο για τη συλλογή πληροφοριών, οι οποίες συνέβαλαν σε ένα σύνολο συστάσεων για πολιτικές.

Μια κρίσιμη πτυχή που τονίζεται στην έκθεση είναι η ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση περίθαλψης. Το Alzheimer επηρεάζει διάφορες διαστάσεις της ζωής ενός ατόμου, καθιστώντας αναγκαία τη συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων. Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της έρευνας για τη χρήση βιοδεικτών σε κλινικά περιβάλλοντα. Τονίζεται επίσης η σημασία της διαφάνειας στην επικοινωνία των αποτελεσμάτων των βιοδεικτών και των κινδύνων για τα άτομα που ζουν με Alzheimer. Οι συστάσεις πολιτικής που περιγράφονται λεπτομερώς στην έκθεση χαράσσουν μια πορεία για τη βελτίωση της ανίχνευσης και της διάγνωσης της νόσου στην Ευρώπη. Αυτές οι συστάσεις αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του υπάρχοντος συστήματος υγείας με στόχο την προετοιμασία των συστημάτων υγείας για τη μελλοντική θεραπεία και φροντίδα της νόσου.

Η έκθεση «RETHINKING Alzheimer’s disease: Detection and diagnosis» συνιστά τις ακόλουθες πολιτικές:

-Αναγνώριση των οφελών της πρώιμης διάγνωσης του Alzheimer και λήψη προληπτικών μέτρων για της δοθεί προτεραιότητα.

-Βελτίωση της πρόσβασης σε διαγνωστικές δοκιμές που βασίζονται σε βιοδείκτες, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

-Εφαρμογή προηγμένων διαγνωστικών εργαλείων και ανάπτυξη τυποποιημένων κατευθυντήριων γραμμών για την υιοθέτηση και την εφαρμογή τους στην κλινική πρακτική.

Σε εθνικό επίπεδο πρέπει:

-Να δοθεί προτεραιότητα στην άνοια με την ανάπτυξη χρηματοδότηση και εφαρμογή εθνικών στρατηγικών για την άνοια με τη συμμετοχή ενδιαφερομένων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με Alzheimer και επαγγελματιών υγείας. Αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης και εξασφάλιση ευελιξίας για καινοτομία.

– Αξιοποίηση της χρηματοδότησης της ΕΕ για τη βελτίωση των εθνικών υποδομών ανίχνευσης και διάγνωσης του Alzheimer.

-Προώθηση της ισότητας των φύλων με  την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές για την προώθηση της ιατρικής ακριβείας και της ισότητας στην υγεία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου που θα αντλεί πληροφορίες από το σχέδιο της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου.

-Εκστρατείες ευαισθητοποίησης που θα τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης της Alzheimer υποστηρίζοντας τις εθνικές προσπάθειες.

-Χρήση των πόρων του προγράμματος υγείας και έρευνας της ΕΕ για την προώθηση της έγκαιρης διάγνωσης της Alzheimer. Αυτό περιλαμβάνει εκπαίδευση, έρευνα και εφαρμογή νέων εργαλείων στον πραγματικό κόσμο.

– Προώθηση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών μέσω κοινών δράσεων της ΕΕ και τυποποιημένων στατιστικών εκθέσεων.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης