Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Φαρμακοβιομηχανία: Σε επίπεδα ρεκόρ οι επιστροφές στο κράτος το 2022

Blog

Φαρμακοβιομηχανία: Σε επίπεδα ρεκόρ οι επιστροφές στο κράτος το 2022

Κάθε προηγούμενο φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν οι συνολικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας στο κράτος (rebate και clawback) το 2022, οι οποίες για την συνολική αποζημιούμενη αγορά εκτιμώνται περί τα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι 2,4 δισ. το προηγούμενο έτος (+9%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η δαπάνη -νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή- διαμορφώνεται σε υψηλό δεκαετίας, αγγίζοντας τα 6,2 δισ. ευρώ το 2022, εκ των οποίων το 42% (2.616 εκατ.) αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό, το 47% (2.888 εκατ.) στις επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας και το 11% (674 εκατ.) στη συμμετοχή των ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να επιστρέφουν στο κράτος το ποσό της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας φαρμακευτικής δαπάνης (clawback). Στις επιστροφές συνυπολογίζονται και οι εκπτώσεις (rebates), καθώς όπως επισημαίνει ο ΣΦΕΕ, μεγάλα ποσά της υπέρβασης «συγκαλύπτονται» μέσω των διαπραγματεύσεων.

Κατά τα τελευταία 5 χρόνια οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση, ενώ ο προϋπολογισμός για φάρμακα μόλις κατά 0,7%.

Μη αποδοτική η διαχείριση των υφιστάμενων πόρων

Η σταδιακή αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είναι ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, ο οποίος έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι παραμένει σχεδόν στάσιμη την τελευταία δεκαετία, χωρίς να ακολουθεί ούτε τις επιδημιολογικές τάσεις ούτε την εισαγωγή νέων φαρμάκων. Εντούτοις, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, εξίσου και «ίσως ακόμα πιο σημαντική» είναι η αποδοτικότητα των ήδη διαθέσιμων πόρων.

Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, το σύστημα διαχείρισης των πόρων για φάρμακα είναι ελλιπές και αναποτελεσματικό, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ήδη ανεπαρκή δημόσια χρηματοδότηση.

Σε εκδήλωση του ΣΦΕΕ, την Πέμπτη (6/7), ο κ. Παπαδημητρίου, ανέδειξε την αναγκαιότητα για ένα αποδοτικό σύστημα, προκειμένου διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αγοράς και η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες που χρειάζονται.

Το υφιστάμενο σύστημα αφήνει περιθώρια για «παράλογες» δαπάνες, με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ να αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

«Το ΙΦΕΤ επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με ένα κονδύλι, το οποίο για το 2022 πλησιάζει -αν δεν έχει ξεπεράσει- τα 200 εκατ. ευρώ. Διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν και διάφορα κόστη που επωμίζεται το Ινστιτούτο δεν δείχνουν ότι οι κινήσεις του γίνονται με γνώμονα την κοινή λογική. Δεν ξέρω πόσο λογικό είναι ένα φάρμακο που κοστίζει 5 ευρώ να το αγοράζεις 50 ευρώ, επειδή δεν το έχεις. Μπορείς να ψάξεις κάποιες άλλες εναλλακτικές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, αφήνοντας αιχμές για αβίαστες αποφάσεις.

Πηγή: insider.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης