Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » Ozempic: Χωρίς θεραπεία κινδυνεύουν να βρεθούν οι διαβητικοί, αφού το φάρμακο αγοράζεται για αδυνάτισμα

Blog

Ozempic: Χωρίς θεραπεία κινδυνεύουν να βρεθούν οι διαβητικοί, αφού το φάρμακο αγοράζεται για αδυνάτισμα

Πρόβλημα στην θεραπεία των διαβητικών προκαλεί η ανεξέλεγκτη χρήση του φαρμακευτικού σκευάσματος «Ozempic inj.sol», αφού αγοράζεται σωρηδόν από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος. Σύμφωνα με έρευνες, το φάρμακο που έχει την ουσία σεμαγλουτίδη λειτουργεί δεσμεύοντας το σύστημα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα και πρόσληψη θερμίδων.

Παράλληλα, οι ποσότητες που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία να είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), που εκπέμπει  SOS.

«Παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά», σημειώνει ο ΠΦΣ.

«Να ελεγχθούν οι γιατροί»

Προτείνει «να ελεγχθούν περαιτέρω οι ιατροί για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν !!».

Αυτό επίσης έχει ως αποτέλεσμα, αναφέρει ο ΠΦΣ, η προοπτική ένταξης νέων ασθενών στη θεραπευτική αγωγή με το εν λόγω σκεύασμα να καθίσταται αβέβαιη και προβληματική, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη βάσει χρήσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η όλη αυτή στρέβλωση στην διάθεση του φαρμάκου συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του ΣΔ (Trulicity, Saxenda, Victoza κλπ.) Επίσης, προκύπτει μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας, για όσους ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χρόνια θεραπευτική αγωγή με τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα καθότι η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς, καθιστά αμφίβολη τη διαρκή θεραπευτική τους ρύθμιση.

Ο ΠΦΣ ζητά «επιτέλους να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Επίσης, ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών».

Πηγή: naftemporiki.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης