Μια από τις άμεσες επιπτώσεις των υψηλών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των clawback και rebate, αποτελεί η δραματική περικοπή και των χορηγιών σε ιατρικά συνέδρια, τα οποία αποτελούν την κύρια επιμόρφωση των επιστημόνων στο χώρο της υγείας. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), τίθενται νέα όρια ως προς τα ποσά που επιτρέπονται να προσφέρει μια εταιρεία.
Χιλιάδες επιστήμονες υγείας παρακολουθούν εντός και εκτός Ελλάδος, εκατοντάδες επιστημονικά συνέδρια, τα οποία όμως για να οργανωθούν αλλά και για να καλυφθεί και το σημαντικό κόστος συμμετοχής, βασίζονται στις χορηγίες εταιρειών.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν εξοικονομήσεις λόγω των επιβαρύνσεων, εδώ και αρκετά χρόνια έχουν περιορίσει τις χορηγίες αυτές. Προσπαθώντας ο ΣΦΕΕ να δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο ως προς τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινείται μια χορηγία, έχει προχωρήσει στην έκδοση συγκεκριμένων οδηγιών.
Τα νέα όρια καθορίστηκαν με ομόφωνη απόφαση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΦΕΕ που διεξήχθη την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, ώστε να συνεχίσει να είναι δυνατή η υποστήριξη του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού εκδηλώσεων ιατρικής εκπαίδευσης που διοργανώνονται ετησίως.
Ποια θα είναι τα νέα όρια
Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ στις διοργανώσεις με φυσική παρουσία, δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τα Διεθνή Συνέδρια που γίνονται στην Ελλάδα όπου διατηρείται η μέγιστη χορηγία στα 20 χιλιάδες ευρώ όταν πρόκειται για συνδιοργάνωση με ελληνικό φορέα και τα 30 χιλιάδες ευρώ όταν ο διοργανωτής είναι αποκλειστικά ξένος φορέας. Επίσης και στα νοσοκομειακά διατηρείται το επίπεδο των 2,5 χιλιάδων ευρώ.
Από κει και πέρα στα συνέδρια με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων έχουμε τις εξής μειώσεις:
- Πανελλήνια από 20 χιλιάδες ευρώ σε 14 χιλιάδες ευρώ
- Περιφερειακά από 10 χιλιάδες ευρώ σε 7 χιλιάδες ευρώ
- Τοπικά/Ημερίδες από 5 χιλιάδες ευρώ σε 3,5 χιλιάδες ευρώ
- Επίσης προστέθηκε μια νέα κατηγορία εκδηλώσεων οι κύκλοι Μαθημάτων με ύψος χορηγίας 3,5 χιλιάδες ευρώ.
- Τέλος το μέγιστο κόστος εγγραφής μειώνεται στα 140 ευρώ από 200 ευρώ.
Σχετικά με τις χορηγίες σε αντίστοιχες εκδηλώσεις αλλά με διαδικτυακή συμμετοχή και όχι φυσική παρουσία, με βάση το ΣΦΕΕ προβλέπονται τα εξής:
Και σε αυτή την περίπτωση δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τα Διεθνή Συνέδρια που γίνονται στην Ελλάδα καθώς διατηρείται η μέγιστη χορηγία στα 10 χιλιάδες ευρώ όταν πρόκειται για συνδιοργάνωση με ελληνικό φορέα και τα 15 χιλιάδες ευρώ όταν ο διοργανωτής είναι αποκλειστικά ξένος φορέας. Επίσης και στα νοσοκομειακά διατηρείται το επίπεδο των 1,5 χιλιάδων ευρώ αλλά και στα διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) στα 1.000 ευρώ.
Από κει και πέρα στα συνέδρια με διαδικτυακή παρουσία των συμμετεχόντων έχουμε τις εξής μειώσεις:
- Πανελλήνια από 10 χιλιάδες ευρώ σε 7 χιλιάδες ευρώ
- Περιφερειακά από 5 χιλιάδες ευρώ σε 3,5 χιλιάδες ευρώ
- Τοπικά/Ημερίδες από 2,5 χιλιάδες ευρώ σε 1,75 χιλιάδες ευρώ
- Επίσης προστέθηκε μια νέα κατηγορία εκδηλώσεων οι κύκλοι Μαθημάτων με ύψος χορηγίας 1,7 χιλιάδες ευρώ.
- Τέλος το μέγιστο κόστος εγγραφής (μόνο για Πανελλήνια συνέδρια) διατηρείται στα 50 ευρώ.