Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Π. Κακάτσου: Διερεύνηση για καινοτόμα προϊόντα με τα Τμήματα Χημείας και Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Blog

Π. Κακάτσου: Διερεύνηση για καινοτόμα προϊόντα με τα Τμήματα Χημείας και Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά του φαρμάκου σχεδιάζει να διαδραματίσει το Ερευνητικό Εργαστήριο του ΙΦΕΤ, το οποίο έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με επιστημονικούς φορείς της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού για την ανάπτυξη νέων φαρμακοτεχνικών μορφών για γνωστές δραστικές ουσίες  αλλά και τη μελέτη νέων φαρμακευτικών ουσιών. Οπως δήλωσε στο Iatronet η κα. Παναγιώτα Κακάτσου Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου Χημικός B.Sc., M.SC. ο στόχος είναι η διεύρυνση των συνεργασιών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία, φαρμακοβιομηχανίες καθιστώντας το ΙΦΕΤ σύνδεσμο της ακαδημαϊκής έρευνας με τους τελικούς χρήστες (end users) στη Φαρμακευτική αγορά.

1) H επαναλειτουργία θα βασιστεί σε τρεις βασικούς πυλώνες. Θα ήθελα μια πιο εκτενή και αναλυτική αναφορά σε αυτούς τους πυλώνες με την παράθεση κάποιων παραδειγμάτων (φαρμάκων). 

Στον τομέα της Φαρμακευτικής Έρευνας & Ανάπτυξης περιλαμβάνεται η ανάπτυξη νέων φαρμακοτεχνικών μορφών για γνωστές δραστικές ουσίες (APIs, Active Pharmaceutical Ingredient) πχ. σχετιζόμενα με φάρμακα τα οποία παράγονται ή διακινούνται ήδη από τον ΙΦΕΤ, όπως το Dianicotyl, αλλά και η μελέτη νέων φαρμακευτικών ουσιών και πάλι σχετιζόμενη με τις δραστηριότητες του ΙΦΕΤ.

Στον τομέα της Παροχής Υπηρεσιών στην Αγορά του Φαρμάκου περιλαμβάνονται δραστηριότητες, όπως η ανάλυση φαρμάκων πχ. ποιοτικός έλεγχος καθαρότητας APIs μελέτες σταθερότητας  και  μελέτες αποδέσμευσης από νέες φαρμακοτεχνικές μορφές.

Τέλος, σχετικά με τη διασύνδεση της Βασικής Έρευνας με την Αγορά του Φαρμάκου, διερευνούμε ήδη τις δυνατότητες που θα παρέχουν τα βιομηχανικά διδακτορικά και άλλες αντίστοιχες δράσεις, ώστε να προσελκύσουμε και να εκπαιδεύσουμε νέους ερευνητές στη φαρμακοβιομηχανία, καθιστώντας το ΙΦΕΤ σύνδεσμο της ακαδημαϊκής έρευνας με τους τελικούς χρήστες (end users) στη Φαρμακευτική αγορά. 

Απώτερος στόχος για κάθε μία από τις παραπάνω ερευνητικές δραστηριότητες είναι η σύνδεση τους με τη φαρμακευτική αγορά​, με την έννοια ότι εξυπηρετούν κάποιες από τις τρέχουσες/ ανάγκες της ή ότι θα μπορούν μελλοντικά να αξιοποιηθούν εμπορικά τα αποτελέσματα τους.

2Σχετικά με την συνεργασία του ΙΦΕΤ με το ΙΤΕ μπορείτε να μας αναλύσετε περισσότερο την τεχνολογία των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (brain-on-chip microfluidic platforms/Neuroinflammation on a chip). Έχουμε κάποια εξέλιξη από αυτή τη συνεργασία; Θα υπάρχει άλλη συνεργασία με άλλον επιστημονικό φορέα της Ελλάδος ή ακόμη και του εξωτερικού; Επίσης θα έχουμε συνεργασία με νοσοκομεία; 

Η τεχνολογία αυτή αποτελεί μια εξελιγμένη μέθοδο για την προκλινική έρευνα νέων ή υπαρχόντων φαρμάκων, η οποία βασίζεται στη διαφοροποίηση και στη συνέχεια ανάπτυξη συγκεκριμένων ανθρώπινων κυτταρικών σειρών σε ελεγχόμενο μικροπεριβάλλον το οποίο προσομοιάζει συγκεκριμένους ιστούς (“chip”). Μας δίνει έτσι τη δυνατότητα να μελετήσουμε τις φαρμακολογικές ιδιότητες δραστικών μορίων απευθείας στους ιστούς στόχους.

-Η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση φαρμακινητικών και φαρμακοδυναμικών δοκιμών που απαιτούνται στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας νέων φαρμάκων ή παλαιών φαρμάκων με νέους στόχους (drug repurposing), καθώς επίσης και για τη μοντελοποίηση ασθενειών, χωρίς τη χρήση ζωικών πειραματικών μοντέλων, με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα στα αποτελέσματα.

-Στο ΕΕ του ΙΦΕΤ θα εστιάσουμε, σε συνεργασία με το ΙΤΕ, στη μοντελοποίηση της ανθρώπινης νευροφλεγμονής που αφορά κυρίως στις νόσους Alzheimer και την κατάθλιψη και εν συνεχεία θα έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις, έναντι αυτών των νόσων.

-Το επιστημονικό πλαίσιο της συνεργασίας έχει ήδη καθοριστεί και μένει να ολοκληρωθεί το τυπικό κομμάτι μεταξύ των ιδρυμάτων, ώστε να ξεκινήσει και επίσημα το πειραματικό σκέλος του έργου.

Σχετικά με συνεργασίες με άλλους επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας, έχουν προχωρήσει συζητήσεις για την από κοινού υποβολή ερευνητικών προτάσεων για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, τόσο με το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, όσο  και με τη Φαρμακευτική Αθηνών, ενώ θετικά έχουν ανταποκριθεί για συμμετοχή σε αυτά τα πεδία και εξειδικευμένα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας.  

Παράλληλα, εξετάζουμε και ένα μελλοντικό πλαίσιο συνεργασίας με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, καθώς υπάρχει κοινή πρόθεση και από τις δύο πλευρές. Τέλος βρισκόμαστε επίσης σε συζητήσεις με το εξωτερικό για ερευνητικές συνεργασίες χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες στη φαρμακολογία, συγκεκριμένα με ερευνητικά κέντρα στη Γερμανία και την Ελβετία.

3) Θα μπορούσε να συνεργαστεί το ΙΦΕΤ με φαρμακοβιομηχανίες ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων που θέλουν να επενδύσουν στην έρευνα. Είναι στους σκοπούς του Ινστιτούτου; 

Το ΙΦΕΤ ήδη συνεργάζεται με τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες πχ. στα πλαίσια τις παραγωγής φαρμάκων για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, τα οποία δεν παράγει στις εγκαταστάσεις του, αλλά έχει την άδεια παραγωγής και εμπορίας τους. Η επέκταση της συνεργασίας αυτής και μέσω των ερευνητικών δραστηριοτήτων, είναι μέσα στα πλαίσια των μελλοντικών μας σχεδίων. 

4) Η παγκόσμια έλλειψη δραστικών ουσιών θα μπορούσε να σας επηρεάσει το έργο σας;  

Η παγκόσμια έλλειψη δραστικών ουσιών έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή φαρμάκων.  Σε αυτό το επίπεδο, επηρεάζεται προφανώς και η παραγωγή των ιδιοσκευασμάτων για τα οποία είμαστε ΚΑΚ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε  διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθυστερήσεις στην παραγωγή ή/και διακοπή κάποιων παραγόμενων φαρμάκων.

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια έλλειψη δραστικών ουσιών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σύνθεση νέων ενώσεων και την ανάπτυξη εν τέλει και νέων δραστικών ουσιών. Το Ερευνητικό Εργαστήριο το αντιμετωπίζει ως πρόκληση και όπως ήδη αναφέρθηκε αποτελεί βασικό πυλώνα για την Επαναλειτουργία του ΕΕ.  Ήδη είμαστε σε διαδικασία κατάθεσης πρότασης ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη ανάπτυξη νέων API’s. Στόχος μας είναι να μπορούμε να δίνουμε λύσεις, προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισης και πιθανές εναλλακτικές, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας θέματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, κανονιστικά ζητήματα,  καθώς και θέματα που αφορούν  της πνευματικής ιδιοκτησίας και  ανταγωνισμού.

5) Στρατηγική επιλογή του ΙΦΕΤ είναι να αναπτύξει τον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης. Με αυτό το δεδομένο αλλά και με αφορμή την πρόσφατη επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου του, υπάρχουν σήμερα κάποιες κλινικές μελέτες σε εξέλιξη ή ετοιμάζονται να ξεκινήσουν;  

Στο  Ερευνητικό Εργαστήριο μας έχουν προσεγγίσει ήδη φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των κλινικών μελετών για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες μιας μεταξύ μας συνεργασίας. Η δραστηριοποίηση μας στον τομέα των κλινικών μελετών αποτελεί επιθυμία μας, αλλά και μέρος της στρατηγικής μας. Προς το παρόν ωστόσο, δεν υπάρχει ενεργή κάποια τέτοια δραστηριότητα.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης