Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί πολλαπλά από τις επενδύσεις φαρμακευτικών επιχειρήσεων

Blog

Η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί πολλαπλά από τις επενδύσεις φαρμακευτικών επιχειρήσεων

Με τις ελλείψεις φαρμάκων να έχουν «σκάσει σαν χειροβομβίδα στα χέρια μας, και τις περιπέτειες -πολιτικές και οικονομικές- με το clawback στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να έχει προηγηθεί το φθινόπωρο, είναι χρήσιμο να ασχολούμαστε με το Φάρμακο πιο σοβαρά και να βλέπουμε μακριά, πριν τα προβλήματα φτάσουν …δίπλα μας.

Εξάλλου, όπως γνωρίζουμε, εδώ και δεκαετίες η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στηρίζει το ΑΕΠ, δίνει θέσεις εργασίες, συντελεί στη μείωση του brain drain νέων επιστημόνων και εσχάτως καλύπτει τα… νώτα της χώρας με τα αξιόπιστά της γενόσημα που αντικαθιστούν με τον καλύτερο τρόπο πρωτότυπα φάρμακα σε παγκόσμια έλλειψη.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομιλία που πραγματοποίησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης στο 24ο Ετήσιο Φόρουμ Capital Link Invest in Greece και κατά την ειδική συνεδρία «Επενδυτικές Ευκαιρίες στον κλάδο της Υγείας στην Ελλάδα» έχει τη δική της αξία, ειδικά στο προεκλογικό κλίμα που διανύουμε…

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην καινοτόμα βιοφαρμακευτική βιομηχανία και έχουν τεθεί τα θεμέλια που θα καταστήσουν τη χώρα ανταγωνιστική διεθνώς στον τομέα αυτόν…

«Υποστηρίζουμε την επιχειρηματικότητα στον τομέα της υγείας ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την καινοτομία, την Έρευνα και Ανάπτυξη και την απασχόληση. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι ήδη ορατά. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε πρόσφατα επενδυτικά σχέδια ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η Pfizer, μια κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία παγκοσμίως, έχει έδρα ενός διεθνούς κέντρου ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ η πολυεθνική φαρμακευτική βιομηχανία Boehringer Ingelheim επενδύει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ στην περίοδο 2019-2025, για να επεκτείνει τις παραγωγικές δραστηριότητες του εργοστασίου της στο Κορωπί Αθηνών», επισήμανε. Και ανακοίνωσε το σχέδιο της Κυβέρνησης να μετατρέψει την Ελλάδα σε Κέντρο Αριστείας στον τομέα των κλινικών δοκιμών.

«Στόχος μας δεν είναι μόνο να συμβάλουμε στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, αλλά και να ενισχύσουμε την οικονομία που βασίζεται στη γνώση και να δώσουμε τη δυνατότητα σε Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα. Επιπλέον, εργαζόμαστε ώστε η Ελλάδα να γίνει κόμβος στην παροχή υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης, Ανάλυσης Μεγαδεδομένων, δεδομένων Real World Evidence, Μητρώων Ασθενών και άλλων υπηρεσιών ψηφιακής υγείας. Επίσης, να προσελκύσουμε εταιρείες που αλληλοεπιδρούν με τη διαδικασία ανακάλυψης, ανάπτυξης και εμπορίας φαρμάκων. Η χώρα διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως καταρτισμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, σύγχρονες υποδομές και προηγμένη ιατρική τεχνολογία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνεδρία ο κ. Βαγγέλης Βεργέτης, συνιδρυτής της Intelligencia Inc., αναφέρθηκε ευρύτερα στην καινοτομία στο χώρο της βιοτεχνολογίας: «Είναι μια συναρπαστική στιγμή καθώς οι βιολογικές επιστήμες, η επιστήμη των δεδομένων, και η τεχνολογία ενώνονται. Κατά την άποψή μου, η διασταύρωση αυτών των διαφορετικών τομέων θα καθορίσει το είδος και το μέγεθος της καινοτομίας τις επόμενες δεκαετίες. Επιπλέον, το παγκόσμιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μεταβαίνει από την εστίαση στη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών, προς στην εστίαση στην πρόληψη ασθενειών».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα έχει τα περισσότερα συστατικά για να οικοδομήσει ένα ουσιαστικό οικοσύστημα στον καινοτόμο βιοφαρμακευτικό χώρο – για παράδειγμα ταλέντο, υποδομές, επιστήμονες και επιχειρηματίες με πολλή όρεξη και ενέργεια, καθώς και μια ισχυρή διασπορά που μπορεί να ιδιαίτερα χρήσιμη. Η χώρα δεν θα γίνει Βοστώνη ή Σαν Φρανσίσκο από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά υπάρχουν αρκετές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν σήμερα. Για παράδειγμα, σημαντική αύξηση των κλινικών δοκιμών στη χώρα, προσέλκυση επενδύσεων από την μεριά πολυεθνικών εταιρειών σε εργοστάσια παραγωγής σύνθετων βιολογικών ή γονιδιακών θεραπειών, δημιουργία εταιρειών για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, εμπορευματοποίηση πραγματικής καινοτομίας που προκύπτει από βασική έρευνα που διεξάγεται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, κ.λπ.».

Έρευνα για κάθε ενδιαφερόμενο

Η έρευνα σχετικά με τα εμβόλια έχει αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς κατά την διάρκεια της πανδημίας… «Κάθε πότε κάνουμε αναμνηστικές δόσεις; Πόσο αποτελεσματικά είναι τα διαθέσιμα εμβόλια για μελλοντικές παραλλαγές του ιού;».

Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν μόνο από τις κλινικές δοκιμές εμβολίων. Ωστόσο, το ερευνητικό προσωπικό αντιμετωπίζει δυσκολίες στην διεξαγωγή τους, με κυριότερη την ανεύρεση αρκετού αριθμού εθελοντών/τριών, ειδικά αν αυτοί/ες ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες. Έτσι, o δισταγμός των εθελοντών/τριών για συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές καθυστερεί σημαντικά αυτές τις τόσο αναγκαίες απαντήσεις.

Το VACCELERATE είναι μια πανευρωπαϊκή, ακαδημαϊκή πλατφόρμα, που έχει ως στόχο την επιτάχυνση των κλινικών δοκιμών εμβολίων φάσης ΙΙ και ΙΙΙ. Για την αποσαφήνιση των παραγόντων που επηρεάζουν το ενδιαφέρον του κοινού για την συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές, το VACCELERATE σχεδίασε μια ανώνυμη, ηλεκτρονική μελέτη.

Ο στόχος της μελέτης είναι να απομονωθούν τα κίνητρα και τα εμπόδια των κατοίκων της Ευρώπης για συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές εμβολίων για τη λοίμωξη COVID-19/άλλα νοσήματα. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να βοηθήσουν το ερευνητικό προσωπικό που σχεδιάζει κλινικές δοκιμές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη, ταχύτερη και πιο αντιπροσωπευτική συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές. Η μελέτη αποτελείται από ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο, που απαιτεί 10 λεπτά για την συμπλήρωση του. Τα άτομα που θα συμμετέχουν θα ρωτηθούν σχετικά με τα κίνητρα τους για συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές για εμβόλια κατά του COVID-19/άλλων νοσημάτων, αλλά και για το ενδιαφέρον τους για πιθανή μελλοντική συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές.

Για να λάβεις μέρος στην μελέτη, ακολούθησε το σύνδεσμο: https://apps.cleoresearch.org/surveys/?s=EKRJADCNX49AFDRK

Πηγή: ieidiseis.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης