Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Το 78% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αισθάνονται υγιείς

Blog

Το 78% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αισθάνονται υγιείς

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, που δημοσιεύθηκε χθες,  σχετικά με το πόσο καλή αισθάνονται την υγεία τους οι ευρωπαίοι πολίτες, οι Έλληνες κατέχουν πολύ υψηλή θέση με το 78% να δηλώνουν ότι αισθάνονται  υγιείς.

Αναλυτικότερα, το 2021, στην ΕΕ, σχεδόν επτά στα δέκα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω βαθμολόγησαν την κατάσταση της υγείας τους ως καλή ή πολύ καλή (69%). Οι θετικές απόψεις για την υγεία ήταν περισσότερες  στους άνδρες παρά στις γυναίκες (72% στους άνδρες, 67% στις γυναίκες).

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω που αντιλαμβάνονταν την υγεία τους ως καλή ή πολύ καλή καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (81%), με δεύτερη την Ελλάδα (78%), την Κύπρο και το Λουξεμβούργο (και τα δύο 77%).  Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα κράτη μέλη της ΕΕ με τα χαμηλότερα ποσοστά όσον αφορά το ερώτημα ήταν η Λιθουανία (48%), η Λετονία και η Πορτογαλία (και οι δύο 50%). Τα ποσοστά των ανδρών που αξιολογούσαν την υγεία τους ως πολύ καλή ή καλή ήταν μεγαλύτερα από αυτά των γυναικών σε όλα τα κράτη μέλη με  μόνη εξαίρεση την Ιρλανδία, όπου το ποσοστό των γυναικών που ανέφεραν καλή ή πολύ καλή υγεία ήταν ελαφρώς υψηλότερο από αυτό των ανδρών.

Οι μεγαλύτερες διαφορές στην υγεία των φύλων καταγράφηκαν στη Λετονία (9 ποσοστιαίες μονάδες), τη Ρουμανία (8 ποσοστιαίες μονάδες)  και τη Λιθουανία (7 ποσοστιαίες μονάδες).

Στην ΕΕ, το 2021, το ποσοστό των ατόμων που ανέφεραν καλή ή πολύ καλή υγεία μειώθηκε με την ηλικία. Το χάσμα στην υγεία των φύλων διευρύνθηκε με την ηλικία: ήταν χαμηλότερο για τους πληθυσμούς ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών και μεταξύ 25 και 34 ετών (0,7 και 0,5 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα) και ήταν υψηλότερο για τις δύο μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες: 6,3 ποσοστιαίες μονάδες  για άτομα ηλικίας 75–84 ετών και 5,0 ποσοστιαίες μονάδες  για άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω.

Όσον αφορά το ρόλο που έπαιξαν  τα εισοδηματικά κριτήρια στις απαντήσεις  που έδωσαν οι πολίτες για το πώς αντιλαμβάνονται την υγεία τους,  το 2021, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ παρουσίασαν παρόμοιο πρότυπο, με τα χαμηλότερα ποσοστά ατόμων που αντιλαμβάνονταν την υγεία τους ως πολύ καλή ή καλή να καταγράφονται για το πρώτο εισοδηματικό πεμπτημόριο, και τα υψηλότερα ποσοστά για το πέμπτο εισοδηματικό πεμπτημόριο και τα ποσοστά για το τρίτο εισοδηματικό πεμπτημόριο να καταγράφονται μεταξύ αυτών των δύο.

Τρία κράτη μέλη της ΕΕ παρέκκλιναν από αυτό το πρότυπο:

  • Στην Ελλάδα και την Ιταλία, τα άτομα στο πεμπτημόριο μεσαίου εισοδήματος είχαν ελαφρώς λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν πολύ καλή ή καλή υγεία σε σύγκριση με άτομα στο χαμηλότερο εισοδηματικό πεμπτημόριο.
  • Στο Λουξεμβούργο, τα άτομα στο πεμπτημόριο μεσαίου εισοδήματος είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πολύ καλή ή καλή υγεία σε σύγκριση με τα άτομα στο υψηλότερο εισοδηματικό πεμπτημόριο.
Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης