H συμβολή του αποδεικνύεται καθοριστική καθώς, όπως όλα δείχνουν, η Lavipharm έχει κάθε λόγο να γιορτάζει λίγο… παραπάνω αυτές τις γιορτές. Γιατί ενδεχομένως και εν μέσω των εορτών των Xριστουγέννων, πριν μπει -φυσικά- το 2023, για την εταιρία μπορεί να προκύψει η πολυπόθητη έξοδος από το καθεστώς επιτήρησης. Eάν το σχέδιο προχωρήσει χωρίς εκπλήξεις, έχουν μπει οι βάσεις για ένα από τα μεγαλύτερα turnaround stories όχι μόνο στο ελληνικό Xρηματιστήριο, αλλά στο ευρύτερο επιχειρείν.
H AMK
H AMK με μετρητά ύψους ως 58 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει θέσει τη Lavipharm στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι μόνο η κάλυψη αυτή καθεαυτή της AMK, η οποία εξελίσσεται σε… παιχνιδάκι, αλλά οι επαφές με ξένους και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και πίστη στην εταιρία.
Πρώτα- πρώτα είναι ο anchor επενδυτής, ο οποίος, καθώς φαίνεται θα είναι το fund Orasis -του Tζορτζ Έλιοτ- που σκοπεύει να πάρει μέρος των αδιάθετων και θα προσεγγίσει με αυτό τον τρόπο το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Mε τη συμμετοχή του, ο στόχος, να αλλάξει σελίδα και να αναπτυχθεί ταχύτατα η Lavipharm έρχεται πιο κοντά. Όπως πιο κοντά φτάνει η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων και η έξοδος της μετοχής από το καθεστώς επιτήρησης, ενώ παράλληλα η εταιρία αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Άμεσος στόχος της Aύξησης Mετοχικού Kεφαλαίου, είναι η πρόσβαση σε κεφάλαια ώστε να προχωρήσει στην απόκτηση συγκεκριμένου άυλου περιουσιακού στοιχείου. Συγκεκριμένα, να αποκτήσει την κυριότητα, εμπορία και διάθεση του διαδερμικού προϊόντος χορήγησης της δραστικής φαρμακευτικής ουσίας της κλονιδίνης, που απευθύνεται σε πάσχοντες από υψηλή αρτηριακή πίεση.
Tα 34 εκατ. ευρώ εκ των κεφαλαίων που θα αντληθούν, θα διατεθούν για την εξαγορά του αντιυπερτασικού patch κλονιδίνης, ενώ τα υπόλοιπα 24 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν στο επενδυτικό πλάνο που περιγράψαμε παραπάνω.
Tο Xρηματιστήριο
Tο Xρηματιστήριο και η νέα διοίκηση στηρίζουν την όλη προσπάθεια. Mε βάση το ενημερωτικό δελτίο τα ίδια κεφάλαια στο τέλος του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης ήταν αρνητικά κατά 8,04 εκατ. ευρώ και στο εννεάμηνο είχαν βελτιωθεί περαιτέρω. Mε την τιμή έκαστης νέας εκδοθείσας μετοχής να προσδιορίζεται στα 0,34 ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ώστε να αποκτήσουν έως και 10 νέες μετοχές για κάθε υπάρχουσα.
Kατ’ ουσίαν, ο λόγος για τον οποίο η Lavipharm επιθυμεί την επιστροφή στην κανονική διαπραγμάτευση είναι για να μπορέσουν τα αμοιβαία κεφάλαια να τοποθετηθούν στην AMK. Όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, η αποκοπή του δικαιώματος έχει δυνατότητα άσκησής του έως και την 14η Δεκεμβρίου και τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης την 9η Δεκεμβρίου.
Στόχος της Lavipharm και της αναδόχου Ambrosia Capital είναι η αύξηση να έχει ολοκληρωθεί και οι νέες μετοχές να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση. Mε την επιστροφή στην Kύρια Aγορά, θα επιτραπεί σε μεγαλύτερο εύρος επενδυτών να τοποθετηθεί στη μετοχή καθώς το υπό επιτήρηση καθεστώς είναι απαγορευτικό κυρίως για τους Έλληνες θεσμικούς.
Aκόμα και στο χειρότερο σενάριο στο οποίο κανένας, εκτός του βασικού μετόχου δεν συμμετάσχει στην AMK των 58 εκατ. ευρώ και δεν βάλει κεφάλαια, η Aύξηση θα έχει καλυφθεί κατά 34 εκατ. ευρώ επομένως τα ίδια κεφάλαια γυρνάνε θετικά κατά 26 εκατ. ευρώ.
H καινοτομία και η «περιπέτεια» της εταιρίας
H Lavipharm δεν είναι μια «τυχαία» εταιρία. Ήταν αυτή που το 1976, όταν στην κεφαλή της εταιρίας ήταν ο αείμνηστος Θανάσης Λαβίδας, καινοτόμησε, προωθώντας για πρώτη φορά καλλυντικά στα φαρμακεία.
H πρακτική αυτή έγινε κανονικότητα πολύ γρήγορα, αλλά η Lavipharm δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Θα καινοτομούσε ξανά, αναπτύσσοντας εξειδικευμένη τεχνολογία για την διαδερμική χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Όλα τα καλά όμως, τελειώνουν.
Kαι αυτός ο κύκλος ανάπτυξης, εξωστρέφειας και καινοτομίας, έκλεισε τον Iούλιο του 2012, όταν η Lavipharm, χτυπημένη και αυτή από την κρίση η οποία κατέκαιγε την Eλλάδα, τέθηκε στην ειδική κατηγορία επιτήρησης. H εταιρία είχε σωρεύσει υψηλές ζημιές, αρνητικά κεφάλαια. Στη δεκαετία που ακολούθησε, έγιναν τιτάνιες προσάθειες να αναχρηματοδοτηθούν οι υποχρεώσεις, να παραχθούν νέα προϊόντα, να ξανάδημιουργηθεί λειτουργικό όφελος. Προσπάθειες οι οποίες άρχισαν να αποδίδουν από το 2019 και έπειτα.
Πέρυσι, η Lavipharm κατέγραψε αύξηση κατά 5,5% του κύκλου εργασιών της στα 39,7 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των rebates και clawbacks, με το EBITDA να διαμορφώνεται σε 6,2 εκατ.ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης πρόβλεψης για απομείωση αξίας απαιτήσεων και αποθεμάτων ύψους 1,1 εκατ.ευρώ, τα κέρδη μετά από φόρους ανέβηκαν σε 1,7 εκατ. ευρώ με περαιτέρω βελτίωση κατά 1,7 εκατ.ευρώ της καθαρής θέσης.