Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλάζει. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Οργανισμού ενισχύεται και οδεύει στη νέα εποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του HS, κάποια μέλη του αποχωρούν και θα αντικατασταθούν από άλλα, ενώ στη θέση του παραμένει ο πρόεδρος Θεοκλής Ζαούτης.
Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΟΔΥ
Πιο συγκεκριμένα αποχωρεί ο αντιπρόεδρος για τα μεταδοτικά νοσήματα Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, παθολόγος, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, με εξειδίκευση στις λοιμώξεις στα νοσοκομεία St George’s και St Thomas’ του Λονδίνου.
Στη θέση του κ. Παναγιωτακόπουλου θα αναλάβει καθήκοντα – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – ο Σπύρος Σαπουνάς, ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ.
Ο κ. Σαπουνάς είναι ένας νέος άνθρωπος 42 ετών, δραστήριος, με όραμα και με στόχους. Όντας και ο ίδιος χρόνιος ασθενής – πάσχει από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα – γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανάγκες των ασθενών. Μάλιστα μέσω του HS έχει δώσει το δικό του μήνυμα προς όλους, όσοι αντιμετωπίζουν αυτοάνοσα νοσήματα. Δηλώνει περήφανος μπαμπάς του μικρού Θεμιστοκλή, που ήρθε στη ζωή πριν από λίγους μήνες, τον περασμένο Μάρτιο.
Οι αλλαγές, όμως, στο ΔΣ του ΕΟΔΥ δεν σταματούν εδώ. Επιπλέον αποχωρεί ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος, καθηγητής Βιοστατιστικής – Επιδημιολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Στη θέση του αναλαμβάνει καθήκοντα ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος. Ο κ. Γώγος έγινε ευρύτατα γνωστός ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, μέσα από τις παρεμβάσεις του από τις πρώτες κιόλας μέρες της πανδημίας.
Παραμένει ο πρόεδρος
Ο κ. Ζαούτης παραμένει επικεφαλής του Οργανισμού. Πρόσφατα συμπλήρωσε έναν χρόνο στη θέση του προέδρου και πλέον καλείται να οργανώσει έτσι το σύστημα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, που συνιστούν παράλληλα και μελλοντικές απειλές για τη δημόσια υγεία.
Ο Θεοκλής Ζαούτης ουσιαστικά ανέλαβε τα ηνία του ΕΟΔΥ εν μέσω πανδημίας και παρά τις αγκυλώσεις του συστήματος και τα γραφειοκρατικά γρανάζια, κατάφερε ως έναν σημαντικό βαθμό να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα.
Μεθοδικός, συνεπής, με όρεξη για δουλειά, ο κ. Ζαούτης έφυγε από τις ΗΠΑ, για να έρθει στην Ελλάδα και διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – ένα μεγάλο σχολείο, όπως το έχει χαρακτηρίσει.
Το έργο του ΕΟΔΥ
Παράλληλα με την COVID-19, το τελευταίο διάστημα ο ΕΟΔΥ κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο, ακόμη, σοβαρές απειλές για την υγεία του πληθυσμού, που εμφανίστηκαν “από το πουθενά”. Μιλάμε για την ευλογιά των πιθήκων και για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, που τις διαχειρίστηκε χωρίς προβλήματα.
Πλέον η στόχευση είναι να καταπολεμηθούν οι παθογένειες του Οργανισμού, να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στη συλλογή στοιχείων και γενικότερα να φτιαχτεί ένα νέο οργανόγραμμα, προκειμένου ο ΕΟΔΥ να μπει στην ψηφιακή εποχή.
Νούμερο 1 απειλή παραμένουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ένα διεθνές πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου χάνονται πολλές ανθρώπινες ζωές.
Εν αναμονή του ΦΕΚ
Η θητεία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου έχει ολοκληρωθεί εδώ και μία εβδομάδα, αλλά ακόμη δεν έχει βγει το σχετικό ΦΕΚ, που θα αναφέρει τη σύσταση του νέου ΔΣ.
Η θητεία είναι τριετής για όλα τα μέλη, ακόμη και αν αυτά εισήλθαν αργότερα από την έναρξη της τριετίας. Η νομοθεσία προβλέπει ότι το ΔΣ (λογικά και μέλη του) μπορούν να ανανεώσουν για άλλη μια τριετία τη θητεία τους.
Τις αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν αξιολόγησης του έργου των μελών.
Πηγή: healthstories.gr