386 ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο-και την Ελλάδα-παίρνουν θέση για την πρόληψη, τα εμβόλια, τις θεραπείες, τις ανισότητες που έφερε η πανδημία.Τι δήλωσε στο DailyPharmaNews ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μία πολυεθνική συμφωνία για να τερματιστεί η απειλή του κορονοϊού στη δημόσια υγεία, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το άρθρο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» με τίτλο «Multinational consensus to end covid19 public health threat».
Στο άρθρο αναπτύχθηκαν 41 δηλώσεις σύγκλισης και 57 συστάσεις για τις κυβερνήσεις, τα συστήματα υγείας, τη βιομηχανία και άλλους φορείς ευθύνης, οι οποίες αφορούν έξι τομείς: Στην επικοινωνία, τα συστήματα υγείας, τον εμβολιασμό, την πρόληψη, τη θεραπεία και τις κοινωνικές ανισότητες.
Στο πλαίσιο μελέτης ρωτήθηκαν από 112 χώρες, 386 ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες υγείας, μέλη ΜΚΟ, μέλη κυβερνητικών φορέων, και άλλοι ειδικοί που σχετίστηκαν με την covid 19. Ανάμεσα τους και οι δικοί μας: Σωτήρης Τσιόδρας καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας ΕΚΠΑ , Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΕΚΠΑ.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να εκμηδενίσουν τα οικονομικά εμπόδια στα τεστ, τις θεραπείες και τα ΜΑΠ
Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί προτείνουν να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας, να δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό χωρίς να θεωρείται ότι είναι και η μόνη λύση, αλλά και να επεκταθούν οι θεραπείες σε περισσότερες χώρες καθώς επίσης και να εκμηδενιστούν οι ανισότητες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «οι κυβερνήσεις πρέπει να εκμηδενίσουν τα οικονομικά εμπόδια στα τεστ για κόβιντ, για μέτρα ατομικής προστασίας, και θεραπείες. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση των πληθυσμών σε αυτά, ενώ θα πρέπει να στηριχθούν οι υγειονομικοί όσον αφορά τη φυσική και νοητική τους υγεία, αλλά και την κοινωνική τους σταθερότητα».
Στο άρθρο γίνεται λόγος για ανάπτυξη τοπικών βιομηχανιών, για κατασκευή προμηθειών για κόβιντ θεραπείες και εμβόλια, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της ψηφιακής υγείας.
Να αναπτυχθούν μέτρα για τον περιορισμό της αερογενούς μετάδοσης
Ειδικότερα για την πρόληψη τονίζεται ότι τα μέτρα που δεν στέκουν επιστημονικά για την πρόληψη της COVID19, θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τις οδηγίες και την πολιτική. Ό,τι δεν στηρίζεται δηλαδή στην επιστήμη . Επίσης τονίζεται ότι «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ρυθμίζουν και να δίνουν κίνητρα για να αναπτυχθούν μέτρα, που θα περιορίζουν την αερογενή μετάδοση του ιού, κυρίως σε χώρους που έχουν υψηλό κίνδυνο».
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η 100% συμφωνία όλων όσοι έγραψαν αυτές τις συστάσεις για κοινά συστήματα καταγραφών. «Οι ορισμοί που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση κορονοϊού, τους θανάτους, και τη νοσηρότητα θα πρέπει να κανονικοποιηθούν» Δηλαδή θα πρέπει να μετρούνται με παρόμοιους τρόπους ώστε να είναι συγκρίσιμοι μεταξύ διαφορετικών χωρών, οι θάνατοι από ή με κόβιντ και τα κρούσματα, σε σχέση με τον αριθμό των τεστ που εκτελούνται.
Επίσης στο κομμάτι της θεραπείας προτείνεται να ενισχυθεί η συνεργασία από διαφορετικούς τομείς, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη νέων θεραπειών, για όλα τα στάδια της νόσου, είτε κάποιος είναι εξωτερικός ασθενής, είτε νοσηλεύεται, είστε πάσχει από το σύνδρομο long covid.
Βαρύτητα δίνεται στην παραπληροφόρηση γύρω από την επιδημία και τον εμβολιασμό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο λεγόμενο “infodemic”, την «επιδημία πληροφορίας» που εξαπλώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα χρόνια της πανδημίας.
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα για τα συστήματα υγείας, εξαιρετική σημασία έχει ο ρόλος της ψηφιακής υγείας και της ψηφιοποίησης υπηρεσιών, αλλά και η εξάλειψη των αναμονών στην διάγνωση και θεραπεία των χρόνιων ασθενειών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Στο άρθρο, αναγνωρίζεται ότι υπάρχει δυσανάλογη επιβάρυνση του συστήματος υγείας από τους μη εμβολιασμένους, ενώ η επιφυλακτικότητα έναντι του εμβολιασμού κρίνεται ότι είναι μια από τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν πιο συστηματικά.
Γκ. Μαγιορκίνης: Δημιουργείται ένας χάρτης πιο γρήγορης και ασφαλέστερης εξόδου από την πανδημική κρίση
Είναι σημαντικό ότι μέσα από αυτή την εργασία, συμφωνήσαμε όλοι ότι πλησιάζουμε στο τέρμα της πανδημίας ως επείγουσα κατάσταση και πλέον μέσα από τη συγκεκριμένη εργασία έχει δημιουργηθεί ένας χάρτης πιο γρήγορης και ασφαλέστερης εξόδου από την πανδημική κρίση, δηλώνει στο DailyPharmaNews ο καθηγητής Μαγιορκίνης. «Θέλω να τονίσω τη σημασία που έχει η ροή της πληροφορίας από όλους τους εμπλεκομένους προς τον μέσο πολίτη, και ο κρίσιμος ρόλος της επιτήρησης. Αλλά και πως αυτή θα πρέπει να γίνεται με αντικειμενικό τρόπο σε όλα τα κράτη, ώστε να μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, για την πορεία καθώς και την αξιολόγηση των μέτρων σε διαφορετικές χώρες».
Πηγή: dailypharmanews.gr