Σαρωτικές αλλαγές στο ΕΣΥ τους επόμενους μήνες σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Οι επικείμενες αλλαγές δεν θα περιορίζονται μόνο σε λίφτινγκ των νοσοκομείων και σε ανανέωση του εξοπλισμού τους αλλά αναμένεται να φέρουν τα πάνω- κάτω και στις εργασιακές σχέσεις του υγειονομικού προσωπικού με ρυθμίσεις που θα προβλέπουν και ιδιωτικό έργο και πιθανώς άρση μονιμότητας σε δεύτερη φάση.
Υπουργείο Υγείας: Οι 5 μεγάλες αλλαγές στο ΕΣΥ
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση οδηγούν σε ένα άλλο διαφορετικό μονοπάτι το μέχρι σήμερα δημόσιο σύστημα υγείας. Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει:
Γιατροί και εργαζόμενοι με πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας ώστε να μπορούν να απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα αναμένεται να κάνουν είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιώτες γιατροί ώστε να μπορούν και εκείνοι να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήδη άλλωστε εδώ και χρόνια προσλαμβάνονται γιατροί με μπλοκάκι στα νοσοκομεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες και τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει όμως και συγχωνεύσεις νοσοκομείων ή αλλαγή χρήσης. Ένα σχέδιο που είχε ξεκινήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν την Άνοιξη.
Εξάλλου οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες φοβούνται ότι θα μπει λουκέτο στα νοσοκομεία της περιοχής τους και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε σε αυτή τη χρονική συγκυρία να ξεσηκωθούν οι πολίτες.
Επιχείρηση λίφτινγκ στα νοσοκομεία… με ιδιωτικά κεφάλαια
Από την άλλη η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ανανέωσης του κτιριακού εξοπλισμού αλλά και των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία με ιδιωτικά κονδύλια. Παρότι υπάρχουν χρήματα για ανανέωση των εξοπλισμών και των κτιρίων μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, στις περιπτώσεις που δεν θα επαρκούν τα κονδύλια αυτά, θα αξιοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις ιδιώτες θα διαχειρίζονται μηχανήματα αλλά και ολόκληρα κτήρια. Να σημειωθεί ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προέλθουν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο υγείας σκοπεύουν τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν άμεσα με ποιοτικά κριτήρια ώστε κάθε υπηρεσία που θα παρέχεται στους πολίτες να μπορεί να μετρηθεί ποιοτικά. Γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι όλες οι κλινικές θα περάσουν από αξιολόγηση. Ένα σύστημα το οποίο έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΟΔΙΠΥ Α.Ε.
Το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και μπόνους τόσο για τις κλινικές και την υλικοτεχνική υποδομή την οποία θα μπορούν αναπτύξουν και να ανανεώσουν, όσο και για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα συμβάλλουν στις ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.
Έρχονται τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου
Βέβαιον θεωρείται επίσης ότι όλα τα νοσοκομεία οι μονάδες υγείας που θα δημιουργούνται από δω και πέρα θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ώστε σύμφωνα με την κυβέρνηση, να υπάρχει καλύτερη διαχείριση πόρων, ταχύτερη λήψη αποφάσεων για διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και ευκολότερη πρόσληψη προσωπικού.
Ταυτόχρονα και κάποια υπάρχοντα νοσοκομεία αναμένεται να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει και σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Πηγή: healthreport.gr